Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Jättelikt Stonehenge funnet under jord

Stonehenge i solskenet.
Stonehenge i solskenet. Foto: Alastair Grant/AP

Inte långt från Stonehenge har forskare hittat ytterligare spår av ett mäktigt byggnadsverk begravt under jorden. Uppemot 200 enorma stenar ska en gång ha stått på marken i en form inte olika Stonehenge.

Bara tre kilometer från en av världens mest kända historiska platser, brittiska Stonehenge, finns en liknande anläggning som forskare från Ludwig Boltzmanninstitutet undersökt under en tid.

Upptäckten har delvis varit känd sedan tidigare men på söndagen avslöjade forskare att man med hjälp av markradar och magnetometer hittat en anläggning som är större än man tidigare trott och som i många stycken liknar Stonehenge.

Upptäckten har gjorts flera meter under ett enormt byggnadsverk kallat Durrington Walls som ligger mellan Stonehenge och besöksbyggnaden.

– Vi har bevis för att Durrington Walls i sin västra del omgavs av minst 200 stenar, vilket skulle innebära att det rör sig om det största stenmonumentet i Storbritannien, säger Klaus Löcker från institutet till österrikiska ORF.

Durrington Walls har setts som en slags försvarsanläggning byggd av jord och med en omkrets av 1,5 kilometer, numera svår att se för en förbipasserande.

Med hjälp av radar har forskare vid Ludwig Boltzmanninstitutet sett omkring 90 stora stenar eller hålen efter dem begravda längre ned i marken. Stenar som en gång har stått på markytan.

Några av stenarna är 4,5 meter höga, alltså lika höga som dem som utgör Stonehenge, och ska ha stått i form av en hästsko. Av allt att döma har stenarna knuffats omkull innan de begravdes under den stora jordvallen, skriver Irish Times.

Ingen av stenarna har ännu grävts fram men anläggningen bedöms vara äldre än det upp till 5.000 år gamla Stonehenge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.