Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Jesus råd till sin bror saknades i 1500 år – fanns i Oxford

Forskarna Geoffrey Smith och Brent Landau.
Forskarna Geoffrey Smith och Brent Landau. Other: Geoffrey Smith

Ett mer än 1.500 år gammalt manuskript på grekiska har hittats i ett arkiv på Oxforduniversitetet. Dokumentet, som länge troddes vara förlorat, innehåller hemligheter som Jesus berättade för sin bror Jakob om livet, döden och himmelrikets beskaffenhet –och förbjöds av kyrkan.

För första gången har forskare hittat en kopia av det manuskript på grekiska i vilket det beskrivs hur Jesus i hemlighet gav råd till sin bror Jakob. Länge trodde man att berättelsen bara hade överlevt i en senare kopia som hade gjorts på koptiska, men när två forskare vid University of Texas i Austin – Geoffrey Smith och Brent Landau –tidigare i år gick igenom arkivet hos Egypt Exploration Society vid Oxforduniversitetet gjorde man en enastående upptäckt. 

– Att säga att vi blev exalterade när vi förstod vad vi hade hittat är en underdrift, säger Geoffrey Smith enligt Independent.

De två forskarna hade gått igenom skrifterna från det så kallade Nag Hammadi-biblioteket, som är en samling texter som var inbundna i läder och hittades i en lerkruka i Egypten 1945. Den aktuella texten kallas ”Den första Jakobsapokalypsen” och tillhör de apokryfiska texterna, det vill säga texter som kyrkan har bestämt inte får vara en del av Bibeln. 

– Vi trodde aldrig att de grekiska fragmenten från ”Den första Jakobsapokalypsen” överlevt antiken. Men där var de, rakt framför oss, säger Geoffrey Smith. 

Dokumentet, som bedöms vara från 400- eller 500-talet, består av ett antal fragment och beskriver hemlig information som Jesus förmedlade till sin yngre bror Jakob. Denna information skulle göra Jakob till en god lärare efter Jesus död, skriver de två forskarna i ett pressmeddelande

Hemligheterna som Jesus lärde ut var bland annat av profetisk karaktär, enligt en intervju som Newsweek har gjort med den andre av de två forskarna, Brent Landau. 

– Jesus berättar för sin bror Jakob att trots att de båda kommer att dö en våldsam död, så ska inte döden vara något som man fruktar. 

Brent Landau beskriver vidare vad Jesus ska ha lärt sin bror: 

– Allt Jakob behövde komma ihåg var de lösenord som hans bror hade lärt honom, så att han skulle kunna undkomma de demoniska varelser som vaktar den materiella världen, säger han till Newsweek. 

Enligt Independent handlar det gamla manuskriptet också om hemliga avslöjanden om himmelriket och framtida händelser. 

Fyndet är viktigt av många skäl, men Geoffrey Smith hänvisar i synnerhet till ett särskilt sådant skäl. 

– Denna nya upptäckt är viktig delvis för att det visar att kristna fortsatte läsa och studera texter som inte ingick i den kristna kanon långt efter att de kristna ledarna bedömde dem som en irrlära. 

Den person som brukar beskrivas vara en av Jesus yngre bröder går under namnet Jakob, och enligt vissa historietolkningar ska denne man ha blivit mördad år 62, vilket tidningen Dagen har beskrivit i en artikel. Det råder dock inte konsensus bland forskarna kring huruvida Jakob dog exakt det årtalet, om han faktiskt var Jesus bror, eller ens de exakta omständigheterna i Jesus liv. 

Men att Jesus skulle kunna ha haft syskon, trots att några sådana inte vanligtvis är allmänt omtalade, menar vissa forskare är sannolikt:

– Nya testamentet säger ingenting om att Maria skulle vara oskuld för evigt. Det säger att hon födde Jesus som jungfru, och det innebär definitivt att hon fick fler barn efter det, och att hans bröder och systrar faktiskt var hans bröder och systrar, sade Ben Witherington, professor vid Asbury Theological Seminary, rapporterar International Business Times och hänvisar till en intervju på CNN 2015.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.