Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Jorden från rymden – varje dag

Jorden.
Jorden. Foto: Nasa

På måndagen öppnade Nasa en ny webbplats där den som undrar hur det ser ut på jorden kan se vårt molniga blå klot i nya bilder varje dag.

Bilderna som den amerikanska rymdstyrelsen bjuder på tas från rymdobservatoriet DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) från ett avstånd av 1,5 miljoner kilometer från jorden.

DSCOVR sköts upp den 11 februari 2015 och dess ändamål är att hålla ett öga på solen och utbrott på dess yta. Ett sådant utbrott kan hota att slå ut viktiga elektriska installationer på jorden och få satelliter att sluta fungera.

Men satelliten håller också flera ögon mot jorden så att forskare kan mäta förändringar i ozonlagret, molnvariationer, vulkanutbrott och klimatvariationer över tid.

Och så tar satelliten bilder av vår planet som nu går att se på en särskild del av Nasas webbplats där nya foton läggs ut varje dag – men ibland med någon dags eftersläpning.

Några detaljer går knappast att se och den som hoppas få en glimt av Sverige blir snart varse att vårt lilla land ligger så långt norrut att jordens krökning ställer till det.

Men de enorma och vackra molnsystem som ofta sveper in vår planet i tunna täcken är nog så fascinerande liksom de tropiska stormsystem vars virvlar sticker ut och fångar blicken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.