Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jordens-magnetiska-nordpol-ror-sig-snabbare-an-forvantat/

Vetenskap

Jordens magnetiska nordpol rör sig snabbare än förväntat

Foto: Stefan Hendricks/TT

Jordens magnetiska nordpol har förflyttats snabbare och snabbare de senaste decennierna. Enligt en ny mätning närmar sig nordpolen nu Ryssland, rapporterar The Guardian. 

Rätta artikel

Forskare har upptäckt att tidigare uppskattningar av hur fort den magnetiska nordpolen förflyttar sig inte längre är tillräckligt precisa. På måndagen presenterade amerikanska och brittiska forskare vid National Oceanic and Atmospheric Administration en ny kartläggning av jordens magnetfält. 

Sedan 1831 då man för första gången uppmätte den magnetiska nordpolen var den placerad i den arktiska delen av Kanada. Sedan dess har den flyttat cirka 2.300 kilometer mot Sibirien och närmare sig nu Ryssland allt snabbare. Sedan år 2000 har hastigheten ökat från cirka 15 kilometer till 55 kilometer per år. 

Den konstanta förflyttningen av den magnetiska nordpolen är ett problem för kompasser i mobiltelefoner och en del annan elektronik som används i vardagen. Även flygplan och fartyg är beroende av att veta var den magnetiska nordpolen är, främst som en back up vid navigation. Gps:er påverkas däremot inte då de är satellitbaserade.

Läs mer: Ny värmechock väntas vid nordpolen  

Även den amerikanska militären använder den magnetiska nordpolen för navigation. Militärens landningsbanor benämns efter riktningen i förhållande till polen och ändras när den förflyttas. 

Forskarna brukar uppdatera den magnetiska nordpolens placering vart femte år men denna uppdatering kom tidigt på grund av polens snabbare rörelse. 

”Orsaken är turbulens i jordens flytande yttre kärna. Det finns ett hett flytande hav av järn och nickel i planetens kärna där rörelsen genererar ett elektriskt fält”, säger geofysikern Daniel Lathrop vid University of Maryland till The Guardian.  

Karin Bojs: Så snabbt smälter du isen i Arktis