Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Jordnötter kan skydda spädbarn från allergi

Att ge småbarn mindre mängder jordnötter under uppväxten har visat sig skydda mot allergi. Effekten verkar även sitta i efter ett längre uppehåll, visar en ny studie.

Att äta jordnötter före ett års ålder minskar risken att utveckla jordnötsallergi, enligt en studie som publicerades i tidskriften New England Journal of Medicine för ett år sedan. Nu har samma forskarteam gjort en uppföljningsstudie som visar att jordnötter även skyddar efter ett längre uppehåll av jordnötsätande.

– Det är en otroligt välgjord studie med en bra uppföljning, säger Magnus Wickman, som själv forskar om barnallergier vid Karolinska institutet.

Barnen i studien fick äta jordnötskex redan vid 4–11 månaders ålder och fortsatte äta jordnötter tills de fyllde fem år. De som åt jordnötter hade 80 procent lägre risk att utveckla jordnötsallergi än de som inte åt det. Alla barn i studien hade en medfödd ökad risk att utveckla jordnötsallergi.

I den nya studien undersökte forskarna om barnen fortsatte att vara skyddade mot jordnötsallergi även när de slutat äta jordnötter eller om den skyddade effekten avtog. Enligt studien, som också publicerats i New England Journal of Medicine, var den skyddande effekten kvar trots uppehållet.

– Det är fantastiskt att jordnötter vid tidig ålder minskar risken för jordnötsallergi och att det dessutom inte finns risk att den här effekten försvinner om barnet inte längre vill äta jordnötter, förklarar Magnus Wickman.

Jordnötsallergi är en av de vanligaste födoämnesallergierna i världen. Cirka fem procent av alla barn mellan 4 och 18 år är allergiska mot nötter eller jordnötter. Symtomen kommer oftast inom några minuter. Vanligast är klåda i munnen, utslag och magbesvär. Vissa personer riskerar att få en allvarlig allergichock som kan vara livshotande.

– Man var rädd för att många barn riskerade att bli allvarligt sjuka av jordnötterna, men det har de inte alls blivit, berättar Magnus Wickman.

I dag finns inga riktlinjer för att minska risken för jordnötsallergi i  Sverige, men BVC rekommenderar att inte ge jordnötter till små barn på grund av risken att sätta i  halsen.

Magnus Wickman poängterar att det är viktigt att förstå att resultatet endast gäller utvecklandet av jordnötsallergi och inte andra sjukdomar som astma eller eksem. Forskarna vet inte heller om effekten sitter i längre.

– Hittills har man inte kunnat visa samma effekter för andra livsmedel. Jag vet till exempel att de kollat på äggallergier i Tyskland, säger han.

Fakta: Symtom på jordnötsallergi

Symtomen kommer snabbt, oftast inom några minuter, vid både jordnöts- och nötallergi. Det är vanligt med reaktioner i luftvägarna, munnen och på huden, till exempel: klåda i  munnen, svullnad i  läpparna och i halsen, svullnad i huden, särskilt kring ögonen, nässelutslag (röda, upphöjda fläckar som sprider sig), lindriga andningsbesvär.

Källa: 1177

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.