Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Juridisk strid om Rikard lll:s begravning

Bild på Rikard lll i Leicsters katedral.
Bild på Rikard lll i Leicsters katedral. Other: Alamy
Avlägsna släktingar till kung Rikard lll vill stoppa att de 500 år gamla kvarlevorna begravs i Leicesters katedral. Det strider mot kungens rätt till ett familje- och privatliv enligt lagen om mänskliga rättigheter, hävdar de.

– Vi har fått ett antal ganska dumma förslag, men det här om att en kung som legat begraven i 500 år har en mänsklig rättighet till ett familjeliv är, för att uttrycka det milt, ganska dumt, säger Leicesters borgmästare Sir Peter Soulsby till Sky News.

Skelettet som grävdes fram hösten 2012 av arkeologer på en parkeringsplats i brittiska staden Leicester kunde i början av februari i år konstatera att det ”bortom allt rimligt tvivel” tillhörde Rikard III efter dna-tester.

Läs mer: Benrester var Rikard lll.

Rikard III var den siste engelske kungen av ätten Plantagenet och dog under slaget vid Bosworth år 1485. Var han hamnade efter sin död har fram tills fyndet gjordes varit oklart.

I Leicester pågår nu förberedelserna inför begravningen av det kungliga skelettet som ska ske nästa vår i Saint Martins katedral, bara 500 meter från fyndplatsen.

– Det kommer att bli en extraordinär händelse. Vi skapar historia den dagen och kommer att ha hela världens ögon riktade på Leicester, säger pastor David Monteith.

Men planerna har stött på motstånd av en grupp som kallar sig Plantagenet Alliance. De påstår sig vara avlägsna släktingar till kungen och vill att hans kvarlevor ska begravas i York. Rikard III föddes i Northamptonshire, men växte upp i Yorkshire och kallades Rikard av York innan han besteg tronen.

Gruppen hävdar att de har bett en advokat att titta på fallet och snart kommer att lämna in en ansökan om att få en rättslig prövning. De menar att en gravplats i katedralen strider mot de mänskliga rättigheterna och stödjer sig mot artikel 8 i Europakonventionen, som garanterar rätten till en privat-och familjeliv.

Leicesterborna tar dock hotet om en rättslig strid med ro och fortsätter att planera för kungens sista vila. För att ge ceremonin extra glans hoppas man på närvaro av medlemmar från det brittiska kungahuset.

Det anmärkningsvärda gravfyndet lockar redan nu horder av nyfikna till staden. Turismen har ökat med 20 procent och utanför domkyrkans utställning om Rikard III ringlar dagliga köer.

– Vi ser verkligen fram emot att få honom begravd här i hjärtat av katedralen, säger David Monteith.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.