Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:35 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jympa-kan-forhindra-mobbing/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Jympa kan förhindra mobbing

Extra gymnastiklektioner kan vara ett sätt att skydda barn mot mobbning. Barn med sämre motorik och svårigheter med att följa med i gymnastiken löper nämligen större risk att utsättas. Det visar en ny svensk studie, som presenteras på Riksstämman.

– Den som blir mobbad som barn har ökad risk för ohälsa också som vuxen. Därför är det viktigt att hitta de här barnen, säger Susanne Bejerot, som är psykiater och docent vid Karolinska institutet.

Hon har undersökt sambandet mellan mobbning och motorisk förmåga i en ny, ännu opublicerad studie. Drygt 2000 yrkesverksamma friska vuxna svenskar har fått svara på frågor om de blev mobbade under uppväxten och hur bra de klarade skolan. De fick också uppskatta sin motoriska förmåga i barnaåren.

I hela gruppen uppgav nästan var tredje att de hade blivit mobbade som barn. Men de som uppfattat sig själva som klumpiga var mer utsatta: Ungefär varannan som rapporterade att de hade en motorisk förmåga som låg under genomsnittet i skolan hade blivit mobbade.

Bland dem som låg över snittet uppgav bara drygt var tionde att de hade varit utsatta för mobbning.

Tidigare forskning bland friska högskolestudenter och personer med psykiatriska problem visar samma koppling.

Enligt Susanne Bejerot ligger vår motorik bakom mycket av det som vi uppfattar som social förmåga. Motoriken styr till exempel vårt kroppsspråk, röst och mimik.
Susanne Bejerot menar att skolan kan hjälpa de utsatta barnen på två sätt:

– Det kan till exempel handla om ge barnen extra gymnastik som tränar motoriken på ett värdigt sätt. Sedan bör skolan också jobba mer med barnens självförtroende, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.