Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Kaffe och te ger bra skydd mot diabetes

Tre till fyra koppar kaffe eller te om dagen minskar risken för diabetes. Alla sorter fungerar men koffeinfritt kaffe ger bäst skydd, visar ny forskning.

– I dag rekommenderar vi den som riskerar att drabbas av diabetes att äta bra mat, röra på sig och hålla vikten. Inom några år kommer vi troligen att kunna lägga till att vi också bör dricka tre fyra koppar kaffe eller te om dagen, säger Rachel Huxley, professor vid universitetet i Sydney i Australien.

Hon har tillsammans med sina medarbetare granskat mer än trettio studier som har undersökt om kaffe- och tedrickande påverkar risken att drabbas av vuxendiabetes. Mer än 500 000 vuxna från bland annat Sverige, Japan, USA och Storbritannien ingår i rapporten, som är den hittills största och publiceras i medicintidskriften Archives of Internal Medicine.

Forskarna visar att ju mer kaffe man dricker, desto större skydd mot folksjukdomen vuxendiabetes.

Sex koppar kaffe om dagen gav det bästa skyddet.

– Men så mycket kaffe kan vara skadligt på andra sätt, till exempel kan koffein ge högt blodtryck. Det är inte lämpligt för den som har hjärt-kärlsjukdom. Därför tror vi att tre till fyra koppar kan vara lagom, säger Rachel Huxley.

Det spelar ingen roll om man dricker filterkaffe eller espresso. Rött, grönt eller svart te saknar också betydelse, enligt rapporten.

Men den som väljer koffeinfritt kaffe tycks få bäst skydd mot sjukdomen.

– Det är inte koffeinet i kaffet som har den förebyggande effekten. Andra ämnen i kaffet som magnesium och klorogensyra tycks påverka insulin- och glukosnivåerna i kroppen. I te är det troligen andra ämnen som har effekt.

Rachel Huxley tror att vi inom tio år får se nya läkemedel mot diabetes.

– De bygger på koncentrerade mängder av ämnen som finns i kaffe och te, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.