Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 00:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kan-man-bli-immun-mot-nya-coronaviruset-det-har-vet-vi/

VETENSKAP

Kan man bli immun mot nya coronaviruset? Det här vet vi

Foto: Tomas Ohlsson

En av de viktigaste frågorna om det nya coronaviruset är hur länge man är immun efter tillfrisknande. Svaret kommer att påverka strategierna för att bekämpa utbrottet.

Utbrottet av det nya coronaviruset växer med stor kraft och har nått pandemisk spridning. Europa är nu epicentrum för smittan, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens på måndagen. Många länder inför kraftiga åtgärder som karantän, stängda skolor och förbud för större evenemang för att minska smittspridningen. Strategin innebär sällan färre fall, utan snarare att man sprider ut fallen över en längre period, så att sjukvården klarar av att ta hand om dem som blir svårt sjuka. De allra flesta kommer inte att behöva söka sjukvård eftersom de endast blir milt eller måttligt sjuka.

I brist på vaccin är social distansering det verktyg vi har för att skydda riskgrupper och se till att inte vården blir överbelastad. Exakt vilka åtgärder som är mest effektiva och när de ska sättas in är inte säkert.

En bieffekt av att långsamt sprida ut smittspridningen över en period är att det kommer att uppstå flockimmunitet när många har blivit smittade. Flockimmunitet bygger på att tillräckligt många i en grupp är immuna – genom antingen vaccinering eller genomgången sjukdom – vilket gör att viruset får svårt att sprida sig. På så sätt kan massan av immuna skydda till exempel riskgrupper eller personer som inte är immuna från att bli sjuka.

Läs mer: Därför letar man efter patient 0

Ju mer smittsamt ett virus är desto större andel av gruppen behöver vara immun för att uppnå flockimmunitet. Mässling, som är en av världens mest smittsamma sjukdomar, kräver att minst 95 procent av befolkningen är vaccinerade eller immuna. Det nya coronaviruset är inte särskilt smittsamt jämfört med till exempel mässling eller kikhosta, men uträkningar visar ändå att omkring 60 procent av befolkningen behöver vara immun för att inte sprida smittan okontrollerat vidare.

Det stora problemet med dessa antaganden kring flockimmunitet är att vi inte vet hur länge immuniteten varar efter att man tillfrisknat från covid-19. Det finns ett fåtal rapporter från Kina att människor har blivit infekterade igen. Världshälsoorganisationen, WHO, tror sannolikt att det i stället handlar om att patienterna bar på låga virusnivåer när de skrevs ut från sjukhus, men att testerna missade det.

Det nya coronaviruset i mikroskop.
Det nya coronaviruset i mikroskop. Foto: AFP

Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, tycker inte heller att rapporterna är trovärdiga.

– De är inte baserade på väl genomförda studier, säger han.

Läs mer: Därför är det svårt att beräkna dödligheten

Det finns massor av coronavirus, men bara sju orsakar sjukdom hos människor. Fyra av dem ger främst lättare besvär. De beräknas ligga bakom en fjärdedel av alla förkylningar i världen. Dessa coronavirus är inte särskilt väl studerade.

– Eftersom de har varit i cirkulation länge och inte är särskilt farliga för den enskilde eller samhället så har man inte studerat dem tillräckligt bra. Därför finns det inga särskilt bra studier som vi kan referera till, även om det nya coronaviruset skiljer sig från dessa coronavirus, säger Ali Mirazimi.

Men den som har gått igenom en infektion med någon av dessa mildare coronavirus har immunitet ett tag efteråt, men det är inte livslångt.

Ingen vet hur länge man är immun efter att ha tillfrisknat efter en infektion av det nya coronaviruset

De betydligt allvarligare sjukdomarna sars och mers orsakas också av coronavirus. Inte heller de är särskilt väl studerade när det gäller immunitet efter tillfrisknande, berättar Ali Mirazimi. Men också dessa ger immunitet en period efter, också där är det osäkert hur länge.

Därför tror man att de som har tillfrisknat från covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset, kommer att vara skyddade.

– Men ingen vet hur länge man är immun efter att ha tillfrisknat efter en infektion av det nya coronaviruset. Våra erfarenheter från andra virus är att man får immunitet ett tag åtminstone. Det är bara ett fåtal virus som inte ger bra skydd efteråt. Norovirus, som orsakar magsjuka, är ett sådant, säger Ali Mirazimi.

Om den naturliga immuniteten är kortvarig innebär det att människor åter är mottagliga för smitta. Då sjunker flockimmuniteten i befolkningen och viruset kan åter sprida sig i större skala. Då kan ett vaccin användas för att skapa skydd med jämna mellanrum, till exempel hos riskgrupper eller särskilt utsatta som till exempel vårdpersonal. Ali Mirazimi forskar på ett vaccin. Det kommer sannolikt att dröja något till några år innan ett vaccin är redo att användas.

– Men det här viruset kommer troligen att finnas kvar i samhället och kommer tillbaka med jämna mellanrum hos de som inte har skydd, då behövs ett vaccin, säger han.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt