Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Kan man bygga en bro av lego över Atlanten?

På Randall Munroes webbsida kan vem som helst ställa vilka frågor som helst, och få seriösa, vetenskapliga svar som ofta slutar med stora explosioner.

Vad skulle hända om alla världens människor hoppade jämfota samtidigt? Går det att bygga en bro av lego mellan London och New York? Hur skulle jorden påverkas om vattnet i världshaven kunde tömmas ut i djupaste delen av Marianergraven?

Randall Munroe vet. Varje vecka svarar han på liknande frågor på sin webbsida, och nu har han samlat några av dem i boken ”Tänk om ... Seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor.”

En av hans favoriter handlar om hur länge någon skulle överleva en simtur i en kylbassäng för utbränt kärnbränsle. Svaret blev: tio till 40 timmar, om personen är en hyfsat god simmare. Sedan svimmar hon av trötthet och drunknar, oavsett om det finns bränslestavar på botten av bassängen eller inte.

– Det var faktiskt en stor överraskning för mig att vattnet ger ett så gott skydd mot strålning, så länge du inte dyker ned och rör vid själva kärnbränslet, säger Randall Munroe.

Uppslaget till boken och frågorna fick Randall Munroe när han höll en kurs på Massachusetts institute of technology, MIT, i USA. Universitetet har ett program där vem som helst kan komma och föreläsa om vad de vill, och Randall Munroe valde något han själv tycker är spännande: energi och fysik.

Men att föreläsa och fånga studenternas intresse var svårare än han hade trott.

– Enda gången de blev riktigt intresserade var när jag visade hur ekvationerna kunde användas på fåniga frågor om rymdskepp och saker som exploderar, som ”Om en mygga gjord av antimateria dök upp i ett rum, hur långt bort skulle du behöva vara för att överleva explosionen?”, säger han.

Randall Munroe är framför allt känd som skapare av den tecknade serien xkcd, där hans karakteristiska streckgubbar diskuterar vetenskap, matematik, språk, kärlek och teknik. Han är själv fysiker, och arbetade med att utveckla robotar på amerikanska rymdstyrelsen Nasa när han började lägga ut serierna på sin webbsida och sälja tröjor med tryck.

– Jag gjorde allting hemifrån, och snart blev det så tidskrävande att jag var tvungen att välja vilket av jobben jag skulle ägna mig åt, säger han.

Han bestämde sig för att lämna Nasa, och sedan 2007 är han en av mycket få personer i världen som helt kan försörja sig på tecknade serier på nätet.

– Jag hade verkligen tur att det gick så snabbt. Min hjälte Bill Watterson, tecknaren av Kalle och Hobbe, försökte sälja sin serie till tidningar i fem år innan han lyckades. Men med internet kan saker explodera över en natt, säger han.

De vetenskapliga svaren på absurda frågor dök upp på webbsidan sommaren 2012. Överst på sidan och på framsidan av boken finns en bild av en Tyrannosaurus Rex som hänger i en lyftkran över en Sarlacc, ett monster nedgrävt i öknen i filmen ”Jedins återkomst”.

– Jag försökte tänka ut en hypotetisk, orealistisk scen som genast får dig att börja fundera på vad som är på väg att hända, säger han.

Alla kan mejla in frågor, och när Randall Munroe besvarar dem föreställer han sig att han pratar med en yngre version av sig själv, som är nyfiken på vetenskap och matematik men ännu inte har hunnit lära sig så mycket.

– Det är trevligt att upptäcka att det finns så många fler än jag som är intresserade av konstiga scenarier, och speciellt av saker som slutar med stora explosioner eller att något riktigt hemskt händer planeten, säger Randall Munroe.

Hur gick det då med simturen i bassängen i kärnkraftverket? När Randall Munroe var klar med de fysikaliska beräkningarna ringde han upp en vän som jobbar på ett kärnkraftverk för att kontrollera att han hade räknat rätt.

– Jag frågade vad som skulle hända om jag försökte simma i deras reaktorbassäng. ”Vi skulle skjuta dig”, svarade han. ”Du skulle dö av skottskador innan du nådde vattnet.” Det var något jag inte hade tänkt på: att det finns människor som skulle försöka hindra mig från att hoppa i.

Några frågor som Randall Munroe har svaret:

1. Vad skulle hända om alla på jorden stod så tätt intill varandra de bara kunde och hoppade, och landade exakt samtidigt på marken igen?

Svar: Ingenting skulle hända med planeten, den skulle fortsätta att snurra som förut. Men det skulle bli mycket svårt för alla människor att återvända hem efteråt. Det blir ont om mat och vatten, civilsamhället slutar fungera, våldet breder ut sig. Inom några veckor har miljarder människor dött.

2. Om man ringer upp ett slumpmässigt telefonnummer och säger ”Prosit”, hur stora är då chanserna att personen som svarar nyss har nyst?

Svar: Cirka en på 40.000. Sannolikheten att personen du ringer upp just har mördat någon är en på 1.000.000.000. Sannolikheten att personen just har dödats av blixten är en på 10.000.000.000.000.

3. Hur många legobitar skulle krävas för att bygga en bro för trafik mellan London och New York?

Svar: En legobro över Atlanten skulle kosta mer än fem biljoner kronor. Då är det billigare att flytta alla hus i London till en ö utanför New York och bygga en mycket kortare bro i lego.

4. Hur snabbt skulle haven tömmas om det skapades en rund portal med tio meters radie längst ned i den djupaste delen av världshaven?

Svar: Det skulle ta hundratusentals år. Biosfären kollapsar och alla livsformer drabbas av massutplåning. Men när vatten-nivån sjunker kan Nederländerna äntligen sluta kämpa mot havet och bre ut sig åt nya håll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.