Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-asiens-grottmalningar-kom-fore-europas/

VETENSKAP

Karin Bojs: Asiens grottmålningar kom före Europas

Målning från grottan Leang Bulu’ Sipong 4 på ön Sulawesi i Indonesien. Målningen som upptäcktes 2017 visar en jaktscen, och har daterats till att vara minst 43.900 år gammal. Det gör den till världens äldsta kända föreställande konstverk.
Målning från grottan Leang Bulu’ Sipong 4 på ön Sulawesi i Indonesien. Målningen som upptäcktes 2017 visar en jaktscen, och har daterats till att vara minst 43.900 år gammal. Det gör den till världens äldsta kända föreställande konstverk. Foto: A. Brumm/A.A Oktaviana/R. Sardi/C.C Lee

Världens äldsta föreställande konst finns i Indonesien, inte i Europa. Forskare har hittat jaktscener och människor med djurhuvuden på ön Sulawesi, och daterat dem till över 43.000 år.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.