Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Karin Bojs: Dags att sluta med mjölkpropaganda

En stor studie om mjölk har rört upp svenska folkets känslor. Den antyder att vi har gått på en stor bluff de senaste hundra åren. Mjölk ger inte alls starka ben. Snarare tvärtom.

För att begripa varför många blir så upprörda av den stora undersökningen från Uppsala, behövs lite bakgrund:

De första korna kom till Sverige för ungefär sextusen år sedan. På den tiden tålde de flesta vuxna inte att dricka färsk mjölk. Det är normaltillståndet hos mänskligheten. Men för ungefär fyra tusen år sedan började en genvariant som gör det möjligt för vuxna att tåla mjölksocker bli vanlig i delar av Europa. De flesta forskare tror att mjölken i dessa regioner var avgörande för att människor skulle kunna överleva på jordbrukarkost.

På 1920-talet började mjölken impregnera själva samhällsbygget i Sverige. Organisationen ”Mjölkpropagandan” bildades. Mjölkbönder, politiker och myndigheter arbetade tätt tillsammans för att höja mjölkkonsumtionen.

Sedan dess har Sveriges mjölkproducenter förfinat sitt budskap. De driver aktiva och framgångsrika kampanjer, och har bland annat bidragit till att kaffe latte blivit så populärt.

Och självklart har Sveriges mjölkbönder rätt att göra reklam för sina produkter.

Mer anmärkningsvärt är att Svenska Livsmedelsverket delvis verkar leva kvar i 1920-talets symbios med mjölknäringen.

Jag går in på verkets hemsida under rubriken ”Kalcium”. Där får jag veta att svenska folkets vanligaste källor till detta livsviktiga mineral är mjölk, fil och yoghurt, samt ost. Inte ett ord om alla grönsaker, frukter, nötter och fiskprodukter som också innehåller kalcium. Under rubriken ”benskörhet” läser jag att ”mjölkprodukter är bra kalciumkällor”. Inget om andra källor. På ett annat ställe står att ”en halv liter mjölk är lagom för att täcka dagsbehovet av kalcium”. Ost nämns som ett alternativ, men inget annat.

Nu visar Uppsalaforskaren Karl Michaëlsson studie att åtminstone kvinnor som dricker så mycket mjölk faktiskt löper förhöjd risk för cancer, hjärtdöd, död över huvud taget, benbrott i allmänhet och lårbensbrott i synnerhet. Det spelar ingen roll om mjölken är fet eller mager (något som Livsmedelsverket brukar bekymra sig mycket om) men det spelar roll om den är syrad eller inte. Riskökningen syns bara för vanlig mjölk. Inte för yoghurt och fil, som snarare verkar skydda lite.

Uppsalaforskarnas egen hypotes är att en beståndsdel av mjölksockret, galaktos, bidrar till inflammation i kroppen. Det har nämligen visats i djurförsök, och hos deras försökspersoner syns också ett samband mellan mjölkdrickande och inflammation. Yoghurt och fil har lägre halter av mjölksocker och innehåller dessutom bakterieflora som skulle kunna vara gynnsam.

Studien är mycket stor, baserad på över 60.000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län. Den publiceras i veckans nummer av British Medical Journal, som är en hyfsat tung medicintidskrift.

Vi ska ändå inte drabbas av mjölkskräck bara på grund av en studie. Resultaten behöver upprepas av andra forskare.

Men personligen kommer jag från och med nu dricka lite mindre mjölk till förmån för något mer fil och yoghurt.

Och Livsmedelverket borde omgående skriva om sin hemsida beträffande benskörhet och kalcium. Det finns fler sätt att få i sig kalcium än vad mjölkpropagandan säger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.