Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Karin Bojs: Den stora svagheten i klimatrapporten

I fredags offentliggjordes det viktigaste dokumentet i världen på sex år, och det skedde här i Stockholm. Ett ­sådant tillfälle ville man ju inte missa.

Alltså begav jag mig till presskonferensen på Münchenbryggeriet där FN:s klimatpanel IPCC redovisade slutsatserna i sin nya stora sammanställning. Rapporten är den femte i ordningen, och den är uppdelad i fyra delar varav denna var den första.

Ettan är själva basen för resten av rapporten. Den beskriver vad forskarna i dag kan säga om hur jorden värms upp. Ni har säkert redan läst de viktigaste slutsatserna: Att jorden har blivit cirka 0,8 grader varmare sedan 1800-talet, att halten av koldioxid har ökat med 40 procent, att forskarna är extremt säkra – mer än 95 procent – på att det råder ett samband. Att vi kan förvänta oss att jorden blir ännu varmare i framtiden, att isar smälter, att havsytan höjs och att haven blir surare så att havsorganismer dör.

Jag fick tillfälle att ställa en fråga. Det var lite nervöst, med tanke på att presskonferensen sändes över hela världen. Men det finns en allvarlig svaghet i fredagens rapport, och jag ville att de ansvariga skulle kommentera den.

Vi tänker oss ett barn som är omkring fem år i dag. När det barnet har blivit gammalt, omkring 80 år, har jorden blivit varmare än i dag. Men hur mycket varmare? Det är själva den centrala frågan. Den styr alla de andra frågorna, såsom hur mycket haven stiger, hur mycket torka och översvämningar ökar, vilka åtgärder som behöver vidtas.

Två faktorer påverkar hur snabbt uppvärmningen går. Den ena är jordklotets känslighet för växthusgaser. Den frågan har fått mycket uppmärksamhet i medierna. Den nya rapporten slår fast att – givet all den kunskap som finns i dag – känsligheten verkar ligga någonstans mellan 1,5 och 4,5 grader. Det vill säga, om vi fördubblar mängden koldioxid i atmosfären så blir jorden sannolikt mellan 1,5 och 4,5 grader varmare på sikt.

Men det finns en faktor till, och det är hur mycket växthusgaser vi faktiskt släpper ut. Att vi bara skulle fördubbla mängden är ett rent teoretiskt antagande för att forskarna ska ha något att räkna på. I verkligheten har vi sannolikt nått den halten redan när vår femåring har blivit medelålders.

IPCC använder sig av fyra så ­kallade scenarier för att beskriva framtidens utsläpp. Det lägsta pekar mot att vår femåring på sin ålderdom får uppleva en värld som är en grad varmare än i dag. I det högsta lever hon sina sista år i en värld som är fyra grader varmare.
Men det lägsta scenariot, det som kallas RCP2,6 är så gott som helt orealistiskt. Det är redan överspelat, om vi ser till de utsläpp som sker i dag och kommer att ske inom den tid som vi redan nu kan överblicka. Att ha med ett så lågt scenario i sammanställningen bidrar till förvirring, inte till klarhet.

I dag befinner vi oss i linje med de högsta scenarierna. Det medgav både Thomas Stocker, som är en av ordförandena för rapporten, och Michel Jarraud, som är generalsekreterare för meteorologernas världsorganisation, som svar på min fråga.

Det finns lite tid kvar att vända utvecklingen, och vår femåring kan möjligen hoppas på en värld som bara blir någon grad varmare på hennes ålders höst, jämfört med i dag. Om hennes föräldrar tar sitt ansvar.

Vad föräldrarna bör göra kommer att beskrivas närmare i den tredje delen av IPCC:s rapport, som presenteras i Berlin i april. I mars kommer tvåan, och där beskrivs problembilden mer utförligt. Till exempel hur mer torka drabbar människors matförsörjning och kan bidra till krig och konflikter.

De dokumenten blir också viktiga. Men börja med att läsa sammanfattningen från Stockholm som finns på IPCC:s hemsida. Den kortaste versionen, de 19 rubrikerna, är på mindre än två A4. Det finns en svaghet, och du kan bortse från de allra lägsta siffrorna. Men det är ändå årets mest angelägna läsning.

Länkar till IPCC:s sammanfattningar.
Kort version
Lång version

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.