Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 11:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-folk-litar-pa-vetenskap-efter-partifarg/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Karin Bojs: Folk litar på vetenskap efter partifärg

Inte nog med att hälften av SD:s sympatisörer tror att människor kan delas in i biologiska raser. Sverigedemokrater är också mest benägna att tro på att utomjordingar besöker jorden, slagrutor och på att diagnosen adhd är en konspiration.

När Vetenskap och Folkbildnings opinionsundersökning nu sprids i medierna förfäras många över att uppfattningen om mänskliga raser är så spridd, särskilt hos SD:are.

Men faktum är att de flesta politiska läger har sina svaga punkter i vetenskapliga frågor.

Moderaternas sympatisörer är exempelvis mer benägna än andra att tro på så kallade chemtrails – en konspirationsteori om att flygplan sprider ämnen i luften med avsikt att skada. M är också näst mest benägna (efter MP) att tro på akupunktur som effektiv behandlingsform.

Många kristdemokrater tror på änglar. Var tredje delar uppfattningen att människor kan delas in i biologiska raser. Drygt hälften av KD:s sympatisörer uppger att de tror på kreationism, det vill säga att jorden och livet är skapat av en gud.

Folkpartister tror mer än några andra att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har frikänts från en rad mord på grund av en sammansvärjning bland journalister. (Även många sverigedemokrater och moderater delar den uppfattningen.) FP:s sympatisörer ligger tillsammans med SD lägst i uppfattningen att ”vård mot psykiska besvär ska vara baserad på noggrann forskning”, och de ligger näst högst i uppfattningen Freuds teorier bygger på ”gedigen experimentell forskning” (här ligger FP nära vänsterpartiet).

Centerpartiets sympatisörer sticker ut i en enda fråga, nämligen att ”riskerna med vaccinering mot barnsjukdomar, som mässlingen, överstiger nyttan”. Det tror annars bara åtta procent av de tillfrågade.

Vänsterpartister visar sig vara ovanligt andliga. Mer än några andra tror de på reinkarnation, och de ligger tvåa, efter KD, i tron på ett liv efter döden. V ligger också näst högst i uppfattningen att mat framtagen med genteknik, så kallad GMO, skulle vara farlig för hälsan.

Miljöpartiets sympatisörer skiljer sig rejält från genomsnittet i en rad frågor. Bland annat tror de mer än några andra att månlandningen i själva verket skedde i en filmstudio, att homeopati och astrologi fungerar, att mat med e-nummer är farlig för hälsan och att terapi kan plocka fram bortträngda minnen som människor inte har haft en aning om.

Socialdemokraternas sympatisörer är de enda som inte sticker ut över huvud taget; de håller sig mest av alla till vetenskapens huvudfåra.

I de flesta frågor spelar utbildning och ålder liten roll. Ett undantag är att unga människor och högutbildade är mer benägna att lita på forskningens resultat om global uppvärmning.

Det som framför allt styr vilka vetenskapliga resultat människor väljer att ta till sig är helt enkelt politisk ideologi. Partifärgen avgör när öronen är öppna och när de är stängda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.