Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-nar-klimatskeptiker-gar-pa-djupet/

Vetenskap

Karin Bojs: När klimatskeptiker går på djupet

Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

De tvivlade på klimatforskningen, så de gjorde om alltihop själva. För snart tio år började en grupp världsberömda fysiker på Berkeley i Kalifornien gräva i gamla klimatdata.

Karin Bojs
Rätta artikel

Jag intervjuade en av dem, Saul Perlmutter, det året han fick Nobelpriset i fysik. Ingen ifrågasatte att han, initiativtagaren Richard Muller och övriga deltagare i projektet Berkeley Earth var högt kompetenta fysiker. Men det fanns andra invändningar mot att de plötsligt skulle ge sig på klimatfrågan.

1. Det fanns redan tre gedigna tidsserier över uppmätta temperaturer över hela världen. En från USA:s rymdstyrelse Nasa, en från USA:s styrelse för hav och atmosfär NOAA och en från brittiska motsvarigheten till SMHI, Met Office. Varför lägga ner jobb på en fjärde?

2. Richard Muller hade många gånger uttalat sig offentligt och dömt ut de befintliga temperaturserierna som slarviga och otillförlitliga. Trots att de i stort sett var samstämmiga. Han föreföll partisk, som om han på förhand bestämt sig för vad han ville få fram.

3. Berkeley Earth tog från starten emot stora summor pengar från Koch Foundation – en stiftelse som styrs av en amerikansk industrifamilj med starkt konservativa värderingar, ökänd för att finansiera förnekare av klimatforskning. 

Men forskarna i Berkeley Earth konstruerade ändå sin egen temperaturserie. De hävdade att de använde en bättre statistisk metod för att lappa ihop olika kortare serier, och att de tog bättre hänsyn till det faktum att städer växer, och att mätstationer därmed kan hamna i en varmare stadsmiljö (kallas för stads-ö-effekten).

Det tog tid innan de fick publicera sina resultat i någon vetenskaplig tidskrift. Nyhetsvärdet var ju begränsat ur ett vetenskapligt perspektiv, eftersom det redan fanns tre gedigna resultat.

Men 2012 skrev Richard Muller en debattartikel i New York Times där han avslöjade vad de hade kommit fram till:

”Kalla mig en omvänd klimatskeptiker”, skrev han och beskrev hur han från att ha tvivlat på tidigare klimatforskning nu hade insett att problemet med global uppvärmning snarare var värre än vad tidigare studier hade visat. ”Människan är nästan helt och hållet orsaken”, slog han fast. 

Inledningsvis analyserade Berkeley Earth bara temperaturer på land. På senare år har de även börjat sammanställa uppmätta temperaturer i världshaven. Det har underlättats av Argo – ett projekt där nästan 4.000 bojar har placerats ut i haven runtom i världen, för att registrera bland annat temperatur.

I veckan publicerade tidskriften Science en sammanställning om temperaturen i världens hav, ner till 2 000 meters djup. Den bygger framför allt på fyra studier som har publicerats de senaste fem åren.

”Haven värms fortare än vad forskarna har trott”, har många medier skrivit i sina rubriker sedan i fredags. Det stämmer, om man syftar på vad FN:s klimatpanel IPCC vågade slå fast i sin senaste stora sammanställning från 2013. (Den brukar seriösa politiker och samhällsplanerare ofta använda som källa.)

Dock pekade datamodeller redan då på att uppvärmningen i haven går fortare än IPCC vågade slå fast. Och nu finns alltså uppmätta värden, bland annat från Argos bojar, som bekräftar att det förhåller sig så.

Massor av ny forskning har tillkommit sedan 2013. Inte minst från projektet Berkeley Earth, som ursprungligen startades och finansierades av klimatskeptiker. En av författarna till den nya Sciencestudien, Zeke Hausfather, är knuten dit.

Om utsläppen av växthusgaser fortsätter med oförminskad hastighet kommer världens hav att vara omkring 0,8 grader varmare i slutet av detta sekel, jämfört med 1990-talet. Det innebär att havsytan höjs 30 centimeter, bara på grund av att vattnet utvidgas när det blir varmare – förutom att det dessutom höjs av allt vatten som rinner ner i havet från smältande glaciärer.

Det är vad seriösa forskare kommer fram till, när de verkligen går på djupet.

Läs mer: Haven värms upp snabbare än trott