Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Karin Bojs: Så får du koll på världens allra största kändis

Carl von Linné – världskändis.
Carl von Linné – världskändis. Foto: LARS EPSTEIN

Världens mest kända person är en svensk men här i hans eget hemland har många dålig koll på hans liv och gärning. Det finns trevliga sätt att åtgärda den saken nu i sommar.

För en tid sedan träffade jag en berömd amerikansk forskare och författare. Han var på ett par dygns besök i Sverige och hade räknat ut hur han skulle utnyttja tiden optimalt.

Vid Arlanda hade han förbeställt en hyrbil. Så fort planet hade landat åkte han raka vägen ett par mil norrut och besökte Carl von Linnés sommarhus Hammarby utanför Uppsala. När en guide hade visat honom huset och trädgården åkte amerikanen till Stockholm och sina övriga ärenden.

När jag hörde denna berättelse tänkte jag på alla svenskar som lever ett helt liv här utan att ha sett Hammarby. Inte heller har de besökt Linnémuseet, som var hans tjänstebostad, inne i centrala Uppsala. Eller barndomshemmet på prästgården i Råshult i Småland.

I veckan presenterade en grupp forskare i Frankrike en studie. Den ligger för öppen läsning på arXiv.org och försteförfattare är Young-Ho Eom, för den som vill läsa själv.

Forskarna har använt algoritmer från Google för att undersöka vilka personer som är mest länkade på Wikipedia. Både sådana som länkas till och som länkas från, i hela världen sammanlagt och i olika länder och språkområden.

Den historiska person som länkas till mest till i hela världen är Carolus Linnaeus, eller Carl von Linné som vi brukar säga på svenska. Efter honom på den internationella listan kom Jesus, Aristoteles, Napoleon, Adolf Hitler och Julius Caesar.

En del kommentatorer, till exempel i den brittiska tidningen The Guardian, har varit förundrade över resultatet. (Den engelskspråkiga listan toppades av Napoleon och Barack Obama enligt ett sätt att räkna, och Frank Sinatra och Michael Jackson enligt ett annat.)

Men att Linné hamnar i topp när alla språk räknas samman beror på att alla länder har naturvetenskap. Alla språkversioner av Wikipedia har många artiklar som handlar om olika arter av djur och växter. Dessa artiklar länkar till Carl von Linné eftersom han ordnade och namngav ett mycket stort antal av dessa arter. Hans storhet ligger i att han konstruerade ett system för namngivning som har fungerat sedan 1700-talet intill våra dagar.

Det finns förstås människor som på fullt allvar tycker att artisterna Frank Sinatra eller Michael Jackson är tyngre namn. Och skribenten i The Guardian verkar inte heller övertygad om att Linné verkligen skulle vara världens största kändis.

Men då har de missat själva poängen i Young-Ho Eoms och hans medarbetares studie. Naturvetenskapen är universell.

Artister brukar ha ett inflytande som är begränsat till geografiska områden och (ännu viktigare i vår globaliserade värld) till generationer. Det gäller även politiker, författare och religiösa ledare.

Som forskarna påpekar i sin studie: det finns lokala figurer som framför allt är kända i sin egen kultur. Och så finns det globala, historiska figurer som dyker upp gång på gång oavsett språkområde.

Carl von Linné toppar alltså listan av globala, historiska figurer. Vi svenskar borde i högre grad ta konsekvenserna av det.

Mina två bästa förslag på utflyktsmål i sommar är Linnés Hammarby utanför Uppsala och barndomshemmet Råshult söder om Växjö.

En väldigt bra biografi om Linné är skriven av engelsmannen William Blunt. Den svenska översättningen är tyvärr slut på förlaget, men går kanske att hitta på bibliotek och antikvariat.

Och så har vi ju Linnés egna landskapsresor, som finns i billiga pocketversioner. Det är bara att välja efter sitt eget favoritlandskap: Skåne, Öland, Gotland, Västergötland, Dalarna och Lappland. Det är kändisläsning när den är som bäst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.