Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Karin Bojs: Sminkös kan vara jordens äldsta yrke

Forskare i Sydafrika har hittat en 100 000 år gammal målarverkstad. De tror att färgen användes till både dekorationer – och smink.

Ibland är jag med i tv. Den trevligaste delen av sådana tv-framträdandet brukar vara att bli sminkad före programmet. Sminköserna småpratar vänligt och är fantastiskt professionella. Inför mitt allra första tv-framträdande hade jag målat mig själv lite för att se presentabel ut. Men då tog sminkösen en stor svamp och tvättade av hela ansiktet, för att kunna börja från början på sitt sätt.

Att vara sminkös är ett yrke. Det kan vara världens äldsta yrke. Visserligen har jag hört att både barnmorskor och prostituerade gör anspråk på den titeln. Men sminköserna har nu fått stöd av fynd som presenteras i veckans nummer av tidskriften Science.

Arkeologerna i Blombos skriver än en gång om människans tidiga historia.
Cristopher Henshilwood och hans medarbetare har de senaste tio åren gjort en rad spektakulära fynd i Blombosgrottan som ligger vid kusten trettio mil öster om Kapstaden. De har bland annat hittat fiskeredskap, dekorerade stenar och rester av snäckhalsband som visar att människan har haft både tekniska och konstnärliga förmågor mycket längre än forskare tidigare har trott.

Nu presenterar de en komplett konstnärsateljé – en verkstad för att framställa rödfärg av de järnrika mineral som brukar kallas för ockra.

I ett hörn av grottan har arkeologerna hittat en hel uppsättning av verktyg: stenar som fungerat som rivjärn för att finfördela ockran, en mortelstöt som har pulvriserat ockran ytterligare, stora snäckskal där färgen har förvarats och ben som har använts för att röra om färgen och applicera den på det som ska dekoreras. Där finns också märgben med spår av upphettning, sannolikt för att stenåldersartisterna blandade det röda pigmentet med smält djurfett.

Fynden gjordes redan 2008. Men det har tagit tre år att med den allra senaste tekniken göra kemiska analyser och en säker datering. Resultaten visar att målarverkstaden användes för 101 000 år sedan, med ett par tusen års marginal åt ena eller andra hållet. Tidigare säkra fynd av att människor har använt ockra är ungefär 60 000 år.

Förmågan att måla har alltså flyttats ett stort steg bakåt i männi­skans utveckling.
Och förmågan att måla vilar på förmågan att tänka abstrakt – troligen en av de viktigaste skillnaderna mellan människor och andra djur.

Forskarna har förstås inga vattentäta bevis för hur den röda färgen användes. Men de nämner smink som en möjlighet – både för att skydda huden och för dekoration. Och förlåt om min fantasi rusar i väg, men jag kan ju inte låta bli att se likheterna mellan denna stenåldersverkstad och tv-sminkösernas välutrustade ateljéer.

Människan som art är ungefär 200 000 år gammal, enligt både dna-analyser och fynd av fossila ben i Afrika. Flera studier den allra senaste tiden visar att vi började vår bana i södra Afrika. Bevisen kommer både från dna-analyser och från språkforskares lingvistiska analyser.

De nya rönen från Blombos visar att vi inte bara har sett likadana ut i alla dessa år rent fysiskt. I åtminstone 100 000 år har vi också fungerat likadant mentalt, med förmågan att tänka abstrakt och smycka vår omgivning och oss själva

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.