Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Karin Bojs: Sorgligt att Steve Jobs fick en så tvivelaktig behandling

Två stora män har dött av cancer i bukspottskörteln de senaste dagarna: Apples grundare Steve Jobs och Nobelpristagaren Ralph Steinman. De verkar ha haft mycket olika attityd till sin behandling.

Det kan verka som ett sammanträffande att veckans två mest uppmärksammade dödsfall berodde på samma sjukdom. Men det är egentligen inte så kons­tigt. Bukspottskörtelcancer är en av de vanligaste cancerformerna. Omkring 900 människor dör i Sverige varje år.

Om man ska vara riktigt noga hade Jobs och Steinman inte riktigt samma cancersjukdom. Steve Jobs hade en sällsynt form som har mycket bättre prognos än den mer vanliga formen. I hans fall drabbade cancern de insulinproducerande cellerna. Den cancerformen kan man leva med i årtionden, om den upptäcks och behandlas tidigt.

Då kan den stoppas med en gans­ka liten och enkel operation.

Dessvärre ville Steve Jobs inte underkasta sig någon operation, när hans cancer upptäcktes i oktober 2003. Enligt uppgifter i bland annat finanstidskriften Fortune valde han i stället att kurera sig själv med alternativa metoder och en specialdiet.

Först nio månader senare, den sista juli 2004, blev han opererad. Nu handlade det om ett mer omfattande ingrepp, som kallas för Whipples operation. Det innebär att kirurgen skär bort ungefär två tredjedelar av bukspottskörteln, halva magsäcken, gallgången, gallblåsan och alla lymfkörtlar.

Så småningom stod det klart att Jobs inte alls var botad. För två år sedan fick han en ny lever. Det tyder på att cancern nu hade spridit sig i kroppen.

En levertransplantation är en mycket kontroversiell behandlingsform när det gäller cancer som har startat i andra delar av kroppen än i just levern. Då finns i princip inga belägg för att detta stora och plågsamma ingrepp hjälper. Tvärtom, de immunnedtryckande mediciner som en transplanterad person måste äta, trycker även ned de delar av kroppens immunförsvar som ska bekämpa cancerceller.

Det är sorgligt att läsa om hur ett så stort geni som Steve Jobs fick så tvivelaktig medicinsk behandling. Han hyllas nu över hela världen som en av de största företagsledare som någonsin har levat. Jag hör själv till hans fanclub – den Ipad som togs fram under hans ledning har blivit mitt favoritredskap.

Jag kan inte låta bli att jämföra med attityden till etablerad medicin hos Steve Jobs främsta rival i IT-världen, Bill Gates.

Gates blev världens rikaste man på sitt företag Microsoft. Nu ägnar han sig åt välgörenhet, bland annat vaccin till barn i fattiga länder. Och lika systematiskt som han byggde upp sitt dataimperium, lika metodiskt samlar han ihop kunskap från den allra senaste medicinska forskningen, och försöker använda den så rationellt som någonsin går.

Kontrasten är också slående om man jämför med Nobelpristagaren Ralph Steinmans kamp mot cancern. Han verkar ha haft den mer vanliga formen av cancer av bukspottskörteln – den där hälften av patienterna dör inom tio månader efter diagnosen.

Steinman levde i fyra år. I en gripande intervju för nyhetsbyrån Reuters berättar hans närmaste kollega Sarah Schleisinger hur han testade en rad olika experimentella behandlingar.

Vänner och cancerexperter från alla håll ställde upp och gav honom sina nyaste preparat. Varje experiment dokumenterades rigoröst, så att de ska kunna publiceras i vetenskapliga tidskrifter och på sikt vara till hjälp för framtidens cancerpatienter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.