Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Karin Bojs: Tänk om de ansvariga fick sex års fängelse

En kvinna som röker förlorar i genomsnitt elva år av sitt liv. Om hon dör i femtio-, sextio- eller sjuttioårsåldern beror det oftast på cigaretterna.

I Italien har sju högt uppsatta forskare och byråkrater dömts till stränga straff för att de har tonat ned risken för en stor jordbävning. När jag ringde runt till några svenska generaldirektörer för statliga verk trodde allihop att italienarna dömdes för att de har misslyckats med att förutsäga jordbävningen.

Det är fullt förståeligt, för så har fallet framställts i många medier.

Men de sju har alltså dömts för bristfällig riskkommunikation. Därmed blir frågan mer allmän­giltig.

Det är väldigt svårt att informera allmänheten om risker på ett balanserat sätt. Även en forskare eller byråkrat som är mycket väl påläst och mycket ärlig kan hamna snett. Det ligger i sakens natur att man inte får facit förrän efteråt.

Dessutom har ”experter” som uttalar sig offentligt ofta inte full koll på den senaste och bästa forskningen i ämnet. Eller ännu värre – de försöker medvetet tona ned kända risker, stick i stäv med det aktuella forskningsläget. Jag har sett flera exempel under mina drygt femton år som vetenskapsredaktör.

För ett par år sedan kom boken ”Merchants of Doubt”, där två amerikanska vetenskapshistoriker går igenom ett antal ärenden där företag och deras hejdukar inom forskarkåren har spridit desinformation och tonat ned risker. Det kan handla om rökning, klimat, freoner, miljögifter…

Tanken svindlar; tänk om alla dessa desinformatörer – med eller utan uppsåt – dömdes till sex års fängelse, miljontals kronor i skadestånd till avlidnas familjer samt livstids avstängning från statlig tjänst.

För precis hundra år sedan föddes Richard Doll, mannen som mer än någon annan har visat att rökning är farligt. Han slutade själv att röka 1950. Då hade han nämligen varit med och undersökt lungcancerpatienter från brittiska sjukhus och upptäckt att det enda de hade gemensamt var att nästan alla rökte. Asfalten på vägarna, som Doll själv hade misstänkt, verkade helt oskyldig.

Richard Doll satte upp en studie på flera tusen läkare och lade därmed grunden till den vetenskapsgren som kallas epidemiologi. Det tog bara fyra år innan preliminära resultat från de manliga läkarna bekräftade sambandet: rökning ökar kraftigt risken för lungcancer.

För precis femtio år sedan, 1962, kom en ännu tydligare studie baserad på Dolls samling av manliga läkare. Men sambandet mellan rökning och sjukdomar blev ifrågasatt av skickliga desinformatörer. Myndigheterna agerade inte. Och just på sextiotalet, när det redan fanns fakta i målet, började västvärldens kvinnor röka i stor skala – flera årtionden efter männen.

Först nu står det klart vad kvinnornas rökning har lett till i fråga om förtidig död. Tidskriften The Lancet har denna vecka publicerat resultaten från en undersökning kallad Million Women study. Den baseras på 1,2 miljoner kvinnor som forskare har följt mellan tio och femton år.

Det visar sig att sambandet mellan rökning och förtidig död är ännu tydligare hos kvinnor än hos män.

Om en rökande kvinna dör i 50-, 60- eller 70-årsåldern beror det i två fall av tre på cigaretterna. Rökande kvinnor dör i genomsnitt elva år tidigare än icke-rökare. Död i kronisk lungsjukdom är 35 gånger vanligare hos rökarna.

Därefter följer i tur och ordning förhöjd risk att dö i lungcancer, brusten kroppspulsåder, tarm­infarkt, cancer i mun, svalg och övre luftvägar, hjärtsjukdomar, cancer i urinblåsan, lunginflammation, stroke, cancer i bukspottkörteln, cancer i njuren, cancer i magen, diabetes, lungfibros, levercancer, blodpropp, leukemi, ms och cancer i tjocktarmen.

Jordbävningen i L’Aquila med sina drygt 300 dödsoffer bleknar i jämförelse.

Att mer än varannan rökare kommer att dö av cigaretterna är mycket lättare att förutsäga än tid och plats för en stor jordbävning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.