Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Karin Bojs: Vaccinbluffen avslöjad till slut

Forskningsfusk och medveten bluff låg bakom påståendet att barn kan bli autistiska av trippelvaccin, som skrämde upp föräldrar över hela världen för tolv år sedan. Det rapporterade alla stora svenska medier i torsdags.

Den här artikeln publicerades 2011.

Först undrade jag vari nyheten bestod. Jag har ägnat mycket tid under dessa tolv år åt att förklara alla svagheter i denna studie.

Den publicerades i tidskriften Lancet 1998 och byggde på bara tolv barn med varierande grad av tarmsjukdom och utvecklingsstörning. Enligt vad föräldrarna tyckte sig minnas, hade problemet kommit strax efter det att barnen blev vaccinerade med trippelvaccinet MPR mot mässling, påssjuka och röda hund.

Sedan dess har många seriösa forskare letat efter ett samband mellan vaccin och autism, men inte kunnat hitta det. En dansk studie på över 400.000 barn kunde avvisa misstanken redan 2002.

Redan i februari år 2004 avslöjades att Andrew Wakefield, Lancetstudiens huvudförfattare, hade tagit emot miljonbelopp för att agera juridisk rådgivare inför en skadeståndsprocess om MPR-vaccinet. Då tog tio av hans elva medförfattare genast bort sina namn från studien. Lancet bad om ursäkt för publiceringen av den undermåliga artikeln.

Men Andrew Wakefield framhärdade. Och han lyckades övertyga många småbarnsföräldrar. Vaccineringarna minskade i hela världen – även här i Sverige. Allra mest minskade den på trendiga Södermalm i Stockholm och i invandrartäta förorter.

Medicinalstyrelsen i Storbritannien satte i gång en lång och omfattande utredning. Den tog flera år. Men i januari förra året konstaterade medicinalstyrelsen att Wakefield betett sig oetiskt på en lång rad punkter. Han miste sin läkarlegitimation, bland annat för sina ekonomiska intressen i ärendet och för att han plågat de utvecklingsstörda barnen i undersökningar som han inte hade några tillstånd för.

Allt detta var känt fram till i torsdags – för den som velat sätta sig in fallet. Men det var faktiskt ännu värre än så.

Journalisten Brian Deer, som först slog larm, har fortsatt att gräva. Han har bland annat intervjuat föräldrarna till de tolv barnen. Och det framgår tydligt att Wakefield har ägnat sig åt rent, skärt fusk. Han har undanhållit att barn har fått diagnos långt före vaccinet, fifflat med olika data för vartenda ett av de tolv barnen.

Han har ljugit, plågat barn, skrämt upp föräldrar, kanske bidragit till att ovaccinerade barn dör av mässling och själv tjänat miljoner.

Självklart ska man väga fördelar och nackdelar noga med varje enskilt vaccin. Alla befogade misstankar om biverkningar ska tas på stort allvar och utredas. Men jag hoppas också att dagens vaccinskeptiker ska ta till sig historien om Andrew Wakefield.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.