Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-var-tids-haxjakt-har-dodat-en-miljon/

Vetenskap

Karin Bojs: Vår tids häxjakt har drabbat en miljon

Gamla reklambilder för hormonpreparat

En miljon kvinnor har fått bröstcancer de senaste trettio åren, på grund av hormoner som deras läkare har skrivit ut. De svårsmälta resultaten redovisas i en ny jättestudie.

Uppdaterad 2019-09-08: Artikeln har tillförts en rättelse.

Ingen vill väl vara en klimakteriehäxa. Nej, man vill förstås bevara sin kvinnlighet även efter 50. Vara ungdomlig. Frisk, smart, fuktig ...

På nittiotalet fanns mirakelpiller som fixade den saken. Trodde man. Hormonpreparat med östrogen och progesteron skulle ersätta kroppens egen produktion när den minskade och upphörde i samband med klimakteriet.

Inte bara skulle hormonpillren hjälpa mot de mest akuta problemen i samband med övergången, såsom värmevallningar. De skulle också skydda mot demens och hjärtinfarkt och andra åkommor som ofta kommer med åldern.

Och i början publicerades faktiskt en del studier som pekade i den riktningen. Så kallade epidemiologiska studier, som rakt av jämförde kvinnor som åt hormonersättning med kvinnor som inte åt. Dessa studier missade dock att ta hänsyn till ett antal felkällor, såsom att de som åt hormonersättning tenderade att vara rikare och mer välutbildade. Och därmed genomgående friskare, för så ser samhället ut.

De första avgörande resultaten publicerades i amerikanska läkarförbundets tidskrift Jama, i februari år 2000. Jag minns det som i går. Jag var chef för DN:s vetenskapsredaktion på den tiden, och en duktig dåvarande medarbetare som heter Marcus Lillkvist skrev själva artikeln. Huvudbudskapet var att forskarna såg en kraftigt ökad risk för bröstcancer hos de kvinnor som åt hormonersättning.

Vi blev nedringda och utskällda, särskilt av gynekologer som ansåg att vi ”skrämde upp kvinnor”.

Ett par år senare, 2002, kom resultat från ett ännu större amerikanskt projekt, Women's Health Initative som omfattade tiotusentals slumpvis lottade kvinnor. Den visade att inte bara risken för bröstcancer, utan även risken för stroke ökade för kvinnor som åt hormonpiller, jämfört med dem som inte åt.

Och 2003 kom en studie i Jama som visade att hormonpreparaten även ökade risken för demens. Inte minskade, som man tidigare hade trott.

Läs mer: Det händer i kroppen i klimakteriet 

Lyckligtvis fanns det många kvalificerade medicin- och vetenskapsjournalister i västvärlden, som i likhet med DN bevakade Jama och skrev om resultaten. Säkert blev också de andra utskällda av gynekologer och andra människor som gärna ville tro på hormonersättning som ett ungdomselixir.

Men de flesta inom vården och allmänheten tog till sig budskapet. Förskrivningen av hormonpiller minskade dramatiskt under de första åren av 2000-talet.

Som tur var, annars skulle antalet fall av bröstcancer till följd av dessa piller ligga ännu långt högre än den miljon som nu är fallet.

De nya siffrorna kommer från en studie som har letts från Storbritannien och publicerades häromdagen i The Lancet. Det är en så kallad metastudie, som sammanställer ett antal tidigare studier. Totalt omfattar de över 100.000 kvinnor som drabbats av bröstcancer, och över 400.000 kontrollpersoner.

Resultaten visar att risken för att drabbas av bröstcancer ökar påtagligt för kvinnor som äter östrogen plus dagligt progesteron i några år. Inte minst om de startar i 40- och 50-årsåldern.

För kvinnor som blir oroliga av den här texten vill jag understryka att den nya Lancetstudien inte visar några mätbara effekter för kvinnor som slutar äta hormonpreparat inom ett år. För hormonersättning som appliceras direkt i slidan syns ingen riskökning alls. 

Säkert finns övergångsbesvär som är så svårartade att den ökade risken med hormonpreparat är värd att ta. Det är en fråga för varje kvinna att avgöra i samråd med läkare.

Men att bekämpa ”klimakteriehäxor” med slentrianmässig förskrivning av medicin har varit en häxjakt mer dödlig än den som bedrevs under 1400-talet. 

Rättelse: Behandling med hormonpreparat har lett till en miljon fall av bröstcancer i västvärlden de senaste 30 åren. I en tidigare version av artikeln angavs felaktigt att de hade lett till en miljon dödsfall.

Läs fler krönikor av Karin Bojs – till exempel om varför dans är så bra för våra hjärnor och den fåfänga jakten på ”bög-genen”.