Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Karin Bojs: Vi blundar gärna för psykisk sjukdom

En ungdomsvän miste plötsligt sin make för ett par månader sedan. Han hittades hemma på gården. Död genom självmord.

En ung bekant – en av de mest begåvade jag känner – misslyckades nyligen med ett kritiskt steg i sina studier. Krafterna räckte inte till. En depression sänkte den annars så lysande förmågan.

En vän till en vän försökte hänga sig. Hon upptäcktes och räddades i sista minuten. Men då var det för sent för att återvända till livet som flerbarnsmor och framgångsrik yrkeskvinna. Den svåra hjärnskadan var ett faktum.

Tre exempel på vad psykisk sjukdom ställer till med. Vi blundar gärna för denna verklighet.

Psykiatrin har låg status inom vården. Skattepengar tenderar att gå till sjukdomar som anses finare. Vetenskaplig kunskap nonchaleras när moralism och ideologier väger tyngre.

Röststarka personer i den offentliga debatten raljerar ofta över diagnoser och mediciner och ägnar sig åt spetsfundigheter om vad som är ”sjukt” och vad som är ”normalt”.

I medicintidskriften The Lancet i fredags kom ett par artiklar som borde förändra hela mänsklighetens inställning till mentala problem.

Två forskargrupper har sammanställt statistik över vad psykisk sjukdom och missbruk faktiskt orsakar för skada i världen. Det är den största undersökning i ämnet som någonsin har utförts.

Det visar sig att den samlade sjukdomsbördan i världen från mentalsjukdom och missbruk är tyngre än den globala bördan från hiv/aids, tuberkulos, diabetes och trafikolyckor.

Psykisk sjukdom och missbruk orsakar ofta för tidig död, inte minst självmord. Men vanligen dör man inte så snabbt av mentala problem. Man lever, men man lider.

De verkligt dramatiska siffrorna kom fram när forskarna räknade på år med sjukdom och lidande, eller mer korrekt uttryckt funktionsnedsättning, förkortat med den engelska termen YLD (years lived with disability).

När man räknar så blir psykisk sjukdom och missbruk den i särklass tyngsta sjukdomsbördan i världen. Sådana problem utgör nästan en fjärdedel av all sjukdom och allt lidande.

De diagnoser som forskarna har använt i sina studier är bland annat depressioner av olika slag, ångesttillstånd såsom generaliserad ångest, panikångest, social fobi, specifika fobier, OCD (tvångstillstånd), posttraumatisk stress, schizofreni, biopolär sjukdom, anorexia, bulimi, adhd, autism, alkoholmissbruk samt beroende av cannabis, kokain, amfetamin, heroin och liknande opioider.

Depressioner utgör det i särklass vanligaste problemet. Ungefär en tiondel av alla friska levnadsår som går förlorade i världen på grund av sjukdom, beror på just depression.
Många av dessa år går förlorade i onödan. Depression kan ofta förebyggas och behandlas, med livsstilsförändringar, mediciner och psykologiska behandlingar.

Forskarna konstaterar att andelen psykiska sjukdomar ligger ganska konstant i världen, när de jämför sin nya undersökning, baserad på siffror från år 2010, med en äldre undersökning från 1990.

Det som däremot har ökat kraftigt de senaste tjugo åre när narkotika­missbruk.

Framför allt drabbas unga män i åldern 20–29 år.

Fortfarande orsakar dock alkohol och tobak – som är lagligt i de flesta länder – mycket större skada än knark när man räknar på hela befolkningar. Ungefär en tiondel av all sjukdom och för tidig död i världen beror på alkohol och tobak, än så länge värst för män, globalt räknat.

Psykiska sjukdomar slår dock hårdast mot kvinnor. Och det börjar redan hos mycket unga kvinnor, i 10–14-årsåldern.

Artiklarna ligger gratis till läsning på The Lancets hemsida för alla som registrerar sig. Gå in och läs! I synnerhet alla ni som har makt och kan påverka hur samhället värderar och prioriterar psykiska problem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.