Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

KI-kirurgen planerade att transplantera hjärtan

Paolo Macchiarini.
Paolo Macchiarini.

Härvan kring den numera avstängde och polisanmälde kirurgen Paolo Macchiarini, växer. Redan år 2011 beviljade Vetenskapsrådet Macchiarini ett forskningsbidrag i miljonklassen. Syftet var att transplantera biotekniskt framställda hjärtan.

Totalt 1,8 miljoner kronor betalades ut under tre år. I ansökan hänvisar Paolo Macchiarini till den framgångsrika transplantationen av luftstrupar och att nytta av den kunskapen borde dras för att skapa nya hjärtan.

Läs mer: Luftrörsoperationer utreds av åklagare

Bidraget är beviljat i oktober 2011 och utbetalningar har skett fram till och med 2014. Parallellt med detta fick Paolo Macchiarini ytterligare nära 7 miljoner för sin forskning kring konstgjorda matstrupar. Från början var 10 miljoner beviljade men 2015 frös Vetenskapsrådet utbetalningarna när kritiken mot Paolo Macchiarini ökade.

Varför dröjde det till 2015? Vad kände ni till om Macchiarinis tidigare forskning/operationsresultat och bedrägerimisstankarna mot honom?

– Det ringde inga varningsklockor. Personligen kände jag inte till något förrän de fyra svenska läkarna lämnade in en anmälan mot honom 2014 (för fusk i forskningsrapporteringen red.anm). Vi avvaktade Karolinska institutets initiativ i ärendet, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet.

Det står i era stadgar att ert uppdrag är att ”följa utvecklingen av svensk och internationell forskning”?

– Vi följer aldrig forskningen så nära. Det har vi aldrig gjort. Det är där forskningen utförs, i detta fall KI, som har ansvar.

Det står också att ni ska utvärdera forskningen och bedöma dess vetenskapliga kvalitet och betydelse. Hur följer ni upp den forskning ni har beviljat?

– Nja... Vi begär in en ekonomisk rapport varje år och en vetenskaplig slutrapport men vi jämför dem inte med varandra. Rent generellt kan man säga att forska är att ge sig in i det okända och ibland misslyckas man.

Hur kommer det sig att ni beviljade Paolo Macchiarini 1,8 miljoner för ett hjärttransplantationsprojekt? Det ämnesområdet har han väl inte sysslat med tidigare?

– Jag kan inte detaljerna kring detta.

Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för miljö och hälsa på Vetenskapsrådet, har en förklaring.

– Mycket av det som Macchiarini försökt att sälja in har handlat om hans expertis och hans kunnande av nya tekniker och vävnader. Det låter ju jättespännande – och är det också. Han hade en fin meriteringslist när han kom och det fanns mycket nyhetsvärde i hans forskningsidéer. Men vi kunde inte drömma om hur allt sedan har utvecklat sig, säger Jan-Ingvar Jönsson.

Han betonar att det i Macchiarinis ansökan om bidrag till hjärttransplantationsprojektet inte fanns några orealistiska förslag men han håller med om att det märkliga är att Macchiarini inte sysslat med specialiteten hjärtan tidigare.

Vetenskapsrådet avbröt utbetalningarna till KI-kirurgens luftstrupsprojekt förra året. Hjärttransplantationsidéen avslutades efter tre år.

– Karolinska har med rekryteringen av Macchiarini försökt att sätta lärosätet på världskartan. Det är viktigt att det sker en extern granskning av KI. Hur de har hanterat allt detta är viktigare än Macchiarinis forskning även om den absolut inte är etiskt försvarbar, menar Jan-Ingvar Jönsson.

Läs mer: Omstridd kirurg får lämna KI

Även Hjärt-Lungfonden som sponsrat Macchiarinis forskning under åren 2012- 2014 med totalt 1,1 miljoner har beslutat att stoppa 2015 års anslag till KI-kirurgen på en halv miljon kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.