Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kilometerdjup-sjo-av-is-doljer-evig-vinter-pa-mars/

Vetenskap

Kilometerdjup sjö av is döljer evig vinter på Mars

Koroljovkratern är fylld med is.
Koroljovkratern är fylld med is. Foto: Björn Schreiner-FU Berlin/ESA

Inom 20 år kan den första människan ha satt sin fot på planeten Mars. En planet som är full av fantastiska platser. På torsdagen publicerade den europeiska rymdstyrelsen ESA bilder som tagits av Mars under året. En av dem Koroljovkratern.

Clas Svahn
Rätta artikel

Koroljovkratern är uppkallad efter den ryske chefsingenjören Sergej Koroljov som var mannen bakom den ryska satsningen på rymden. När USA och dåvarande Sovjet tävlade om att komma först till månen var det Koroljov som designade de första farkosterna och blev chef för Sovjets rymdprogram fram till sin död 1966.

Den krater som han fått uppkallad efter sig ligger alldeles söder om planetens nordpol och är 82 kilometer tvärs över samt 2 kilometer djup från kraterkant till botten.

Och en stor del av kraterns innandöme är täckt av is. Ett 1.800 meter tjockt lager av fruset vatten, skriver CNN. Kraterns placering gör att isen i den aldrig smälter.

Bilden är tagen av ESA:s Mars Express och består av bilder tagna under fem varv i april i år. Mars Express skickades upp från jorden i juni 2003 och nådde fram till Mars den 25 december samma år.