Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kina-driver-upp-varldens-alkoholkonsumtion/

Vetenskap

Kina driver upp världens alkoholkonsumtion

Alkoholkonsumtionen ökar i världen. Foto: Gorm Kallestad/TT

Det dricks allt mer alkohol i världen, och målet om minskad skadlig konsumtion ser inte ut att nås, enligt en ny studie i Lancet. Det är kineser och indier som driver på utvecklingen, medan konsumtionen minskar i Europa.

Rätta artikel

Världens konsumtion av alkohol har ökat med tio procent sedan 1990, från i genomsnitt 5,9 till 6,5 liter ren alkohol per vuxen person och år, visar en ny stor studie publicerad i den medicinska tidskriften Lancet. Den senare siffran motsvarar ungefär en 33-centilitersflaska medelstark öl om dagen.

Det är framför allt stora länder som snabbt ökat sitt välstånd under perioden som drivit på ökningen, inte minst Kina. I Europa och Nordamerika, däremot, minskar drickandet.

– Mönstret har ändrats drastiskt med stora minskningar i Östeuropa och stora ökningar i medelinkomstländer som Kina, Indien och Vietnam, säger Jakob Manthey, forskare i klinisk psykologi i Dresden i Tyskland och en av rapportens huvudförfattare, till The Guardian.

I Kina dricks i dag i snitt 7 liter per vuxen, en sjuttioprocentig ökning sedan 1990. Det är fortfarande lägre än i exempelvis USA (10) och Frankrike (12), men med nuvarande trend har Kina gått om USA om drygt ett decennium.

I Indien är genomsnittet 6 liter, vilket är en fördubbling sedan 1990, och forskarna tror att det blir en ytterligare 50-procentig ökning där till 2030.

Det kan skilja mycket mellan könen. I Frankrike dricker männen i genomsnitt 19 liter ren alkohol per person och år, medan kvinnorna bara dricker 6 liter. I USA är siffrorna 15 för män och 4,5 för kvinnor och i Kina 11 respektive 3.

Allra mest dricker man i Moldavien, 15 liter per person och år, och allra minst i Kuwait med mindre än 0,005 liter, skriver Süddeutsche Zeitung.

Det mesta av den alkohol som konsumeras, nästan hälften, är i form av starksprit.

Alkoholintaget i världen tros öka med ytterligare 17 procent till år 2030. Hälften av alla vuxna kommer då att dricka alkohol (i dag är det 47 procent), och nästan en fjärdedel kommer att dricka sig berusade minst en gång i månaden (i dag är det ungefär en femtedel).

Enligt studien går utvecklingen på tvärs emot FN:s mål om att minska skadlig konsumtion av alkohol.

Författarna rekommenderar därför stater att använda sig av kända metoder för att bromsa konsumtionen, som beskattning och restriktioner på reklam.