Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kinesisk-forskare-andrade-arvsmassa-utreds-av-myndigheter/

Vetenskap

Kina utreder kritiserad forskare efter påstådd genmanipulation

Forskaren He Jiankui.
Forskaren He Jiankui. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Den kinesiska forskaren He Jiankui hävdar att han har ändrat arvsmassan på tvillingsystrarna Lulu och Nana. 

Nu har kinesiska myndigheter startat en utredning mot forskaren. 

Viviana Canoilas
Rätta artikel

På Youtube berättade He Jiankui att han har redigerat en gen hos tvillingfostren. Med hjälp av så kallad crispr-teknik ska forskarlaget ha slagit ut en gen och förändrat arvsmassan så att barnen blir motståndskraftiga mot hiv. Tvillingarnas pappa är nämligen smittad med hiv och ingreppet sägs skydda barnen från viruset. 

He Jiankui har mötts av massiv kritik eftersom det är förbjudet i de allra flesta länderna att förändra den mänskliga arvsmassan på konstgjord väg och dessutom låta det förändrade embryot utvecklas till en individ. 

Kinesiska myndigheter har nu inlett en utredning mot forskaren och säger att de är djupt oroade över forskningen, rapporterar bland annat The Guardian och Sky News.  

Samtidigt säger universitetet där He Jianku är verksam vid att de inte har känt till hans forskning och att He Jiankui har varit tjänstledig sedan februari 2018 och ska vara det fram till 2021. 

– Denna forskning leddes av forskaren He Jiankui utanför skolan, säger universitetet i ett uttalande, enligt The Guardian.  

Universitetet kallar He Jiankuis forskning för ett ”allvarligt övertramp”. 

He Jianku har inte heller visat några bevis på att hans forskning faktiskt finns. Hur han ställer sig till kritiken är okänt eftersom har gjort sig oanträffbar sedan kritiken började hagla över honom. 

Läs mer: Forskare i Kina påstår sig ha genförändrat människor