Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Klart fler antioxidanter i ekomat

Ekologiskt är klart nyttigare än konventionellt odlat, enligt brittiska forskare.
Ekologiskt är klart nyttigare än konventionellt odlat, enligt brittiska forskare. Other: Leif R Jansson/TT

Ekologiska frukter och grönsaker har klart mer antioxidanter och mindre bekämpningsmedel jämfört med konventionella grödor, enligt en ny studie. ”Den slår hål på myten om att odlingssättet inte påverkar kvaliteten”, säger Helen Browning vid brittiska Soil Association.

Forskare vid Newcastle University i Storbritannien har gått igenom 343 studier från olika länder och funnit att antioxidantinnehållet är mellan 19 och 69 procent högre i ekologiskt odlade frukter, grönsaker och spannmål. En förklaring kan vara att växter som inte skyddas av bekämpningsmedel producerar fler antioxidanter för att skydda sig mot skadedjur, uppger The Guardian.

Ekomaten innehöll också klart lägre halter av tungmetallen kadmium. Det var dessutom fyra gånger så sannolikt att rester av bekämpningsmedel förekom i konventionellt odlad mat som i ekologisk. Halterna låg dock betydligt under gränsvärdena.

De aktuella antioxidanterna är kopplade till lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar och vissa typer av cancer. Enligt forskargruppen kan det vara lika hälsosamt att äta ekologiska vegetabilier som att äta ytterligare en eller två portioner frukt eller grönsaker om dagen.

– Det absolut viktigaste med den här forskningen är att den slår hål på myten om att odlingssättet inte påverkar kvaliteten på maten vi äter, säger Helen Browning, ledare för den brittiska organisationen Soil Association, som kampanjar för ekologiskt jordbruk.

Men Tom Sanders, professor i näringslära vid King's College London, är skeptisk till studien och frågar sig om resultatet beror på naturliga variationer. Han undrar också om resultatet alls är relevant ur ett näringsmässigt perspektiv.

– Du kommer inte att få mer näring om du äter ekologisk mat. Det som är viktigt är vad du äter, inte om det är ekologiskt eller konventionellt. Det är om du överhuvud taget äter frukt och grönsaker, säger han.

Studien uppges vara den största i sitt slag på det här området och kommer att publiceras i tidskriften British Journal of Nutrition. Den finns emellertid redan att läsa på flera akademiska webbplatser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.