Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Klassisk musik bra vid hjärttransplantation

Verdis opera La Traviata (upp till vänster) är gynnsam att lyssna på i samband med en transplantation. Åtminstone om man är en mus. Enya (nere till höger) ger inte lika lång överlevnad.
Verdis opera La Traviata (upp till vänster) är gynnsam att lyssna på i samband med en transplantation. Åtminstone om man är en mus. Enya (nere till höger) ger inte lika lång överlevnad. Foto: Jeff Morgan, Alamy, Robert F. Bukaty, AP, Scanpix
Möss som fick lyssna på klassisk musik efter en hjärttransplantation överlevde dubbelt så länge som möss som fick lyssna på pop efter operationen, skriver tidskriften New Scientist.

Det är forskare på universitetssjukhuset Juntendo i Tokyo som transplanterat hjärtan på möss. Donatorn och mottagaren var obesläktade varför man räknade med att det transplanterade organet skulle stötas bort av kroppen.

Den närmaste veckan efter operationen fick mössen oavbrutet lyssna på Verdis opera La traviata, Mozartstycken, den irländska sångerskan Enya eller ett intervall av entoniga ljud.

Möss som fick lyssna på opera klarade sig bäst – de överlevde i genomsnitt 26 dagar. De som fick lyssna på musik komponerad av Mozart överlevde i 20 dagar. Sämre gick det för mössen som fick lyssna på Enya eller intervall av entoniga ljud – de dog efter 11 respektive 7 dagar.

Forskarna testade även vilka effekter La traviata hade på döva möss. Dessa avled efter bara sju dagar. Det tyder på att musikens positiva effekter på livslängden ökar om  man hör musiken – än om man bara känner vibrationer från den.

Klassisk musik tycks ha haft en lugnande inverkan på immunsystemet och gjort kroppen mer tolerant mot ett transplanterat organ från en obesläktad donator.

Blodprov visar att mössen som fått lyssna på klassisk musik hade lägre koncentrationer av interlukin 2 och gammainterferoner – två viktiga signalmolekyler i immunförsvaret som främjar inflammationer. Samtidigt var nivåerna av ämnen som hämmar inflammationer högre än vanligt.

– Vi vet inte exakt hur mekanismerna ser ut men musik av Verdi och Mozart kan vara ett viktigt inslag, säger forskaren Masateru Uchiyama till New Scientist.

Forskarlaget vill nu testa om klassisk musik kan ha samma gynnsamma effekt på människor som genomgår en transplantation.

John Sloboda, professor i psykologi vid Keeleuniversitetet i England, tycker man ska vara försiktig med att dra slutsatser från studien.

– Jag tror det är farligt att kalla det här för en opera- eller Mozarteffekt. Effekten kan vara helt och hållet beroende på stycket, eller till och med inspelningen eller vilken volym musiken spelas upp på. Vi vet ingenting om vad i de här musikstyckena som orsakat ett uppmjukat immunförsvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.