Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Klimatfamilj missade hårt mål

Familjen Lindell, pappa Nils, mamma Alicia dottern Hannah och sonen Jonathan visar upp sitt miljöhus för miljöminister Andreas Carlgren.
Familjen Lindell, pappa Nils, mamma Alicia dottern Hannah och sonen Jonathan visar upp sitt miljöhus för miljöminister Andreas Carlgren. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Testfamiljen fick hjälp av stora företag och ny teknik för att kunna leva riktigt klimatsmart. Men trots att de minskade sina utsläpp med 80 procent nådde de inte ända fram till koldioxidmålet.

Familjen Lindell i Hässelby i Stockholm har under sex månader kämpat för att skära ned sina koldioxidutsläpp till den nivå som troligen krävs för att förhindra svåra klimatförändringar.

Trots hjälp av resursstarka företag med allt från nybyggd klimatsmart villa till batteridriven bil, och stora egna uppoffringar i livsstil, nåddes inte målet.

Men utsläppen minskades med 80 procent, och miljöminister Andreas Carlgren kallar resultatet ”inspirerande”.

– Här är en familj som har sprungit in i framtiden 40 år före oss andra. De har nått ned till en nivå av klimatutsläpp som ju jorden skulle klara och det är ett enormt gott budskap till alla som oroar sig för klimatet, säger han till TT.

Familjen Lindell själva säger att de är nöjda med resultatet. Det tuffaste under projektet var vad de kallar ”Robinsonveckorna” då de satsade allt.

– Vi tog bort kött, fisk, ägg, ost, alla mejeriprodukter. Vi kunde inte fika, inte gå på restaurang, kunde inte göra någonting. Då var det extremt för att verkligen komma lågt, säger pappa Nils Lindell, 53.

Så sänktes utsläppen

När familjen i några veckor levde på absolut miniminivå för att nå sitt mål, vilket bara nästan lyckades, gjorde de så här:
• Åt bara vegankost
• Tog matlåda till jobb och skola
• Minskade boytan genom att stänga av rum
• Snålade "extremt" med vatten
• Packade tvättmaskin noga och tog mycket korta duschar
• Samåkte med elbilen
• Avstod resande för fritid och semester
• Åkte tåg eller cyklade istället för att ta bussen
• Gjorde färre fritidsaktiviteter
• Minimerade shoppingen
• Gick inte på kafé eller restaurang

Källa: One tonne life (TT)

Klimatfamiljen

Familjen Lindell deltog i samarbetsprojektet "One tonne life" som pågick i sex månader och avslutades på måndagen. De har med hjälp av företag som Volvo, Vattenfall och A-hus försetts med tekniska förutsättningar för att leva klimatsmart. Projektets mål var att familjen, två vuxna och två barn, skulle minska sina utsläpp från 7,3 ton koldioxid per år till 1 ton. De lyckades komma ned till 1,5 ton, en nedgång med nästan 80 procent. De största förbättringarna gjordes inom transporter och elförbrukning.

Källa: One tonne life (TT)

Extern länk

One Tonne Life

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.