Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/klimatforandringarna-har-forsvagat-golfstrommen/

VETENSKAP

Klimatförändringarna har försvagat Golfströmmen

Orkanen Isabel drog fram över USA 2003 och påverkades av Golfströmmen.
Foto: AP

Golfströmmen är svagare än den varit på 1.600 år, och förändringarna det senaste halvseklet beror på den globala uppvärmningen, visar två nya studier. Stannar den helt blir konsekvenserna katastrofala för klimatet på hela norra halvklotet.

Strömmarna i Atlanten, däribland Golfströmmen och Nordatlantiska strömmen, som transporterar varmt saltvatten från Nordamerikas östkust till Skandinavien, blir allt svagare.

– Nu har vi riktigt starka belägg för att den globala uppvärmningen verkligen leder till svagare strömmar, säger Levke Caesar vid Institutet för forskning om klimatpåverkan i Potsdam i Tyskland.

Sedan 1950-talet har strömstyrkan avtagit med ungefär 15 procent enligt en studie av Levke Caesar och hennes medarbetare som publicerades på onsdagen i tidskriften Nature.

Atlantströmmarna är ett av jordens största system för att omfördela värme, och de är en förutsättning för att vi har ett drägligt klimat i Skandinavien. Sedan 2004 har forskare mätt strömstyrkan och sett hur den har mattats av nästan tio gånger snabbare än klimatmodellerna förutsäger.

Men 14 år är en för kort period för att säkert kunna avgöra om det handlar om en tillfällig, naturlig förändring eller en långsiktig trend. Levke Caesar har utvecklat en metod för att rekonstruera hur strömmarna såg ut tidigare utifrån havsvattnets yttemperatur. Varmare vatten där Golfströmmen börjar och kallare vatten söder om Island och Grönland är ett tydligt fingeravtryck för svagare havsströmmar.

– Vi kan se att strömstyrkan har avtagit sedan mitten av förra seklet, säger Levke Caesar.

Även på längre sikt är havsströmmarna i Atlanten ovanligt veka.

– De är svagare än de varit på 1.600 år, säger David Thornalley vid Institutionen för geografi vid University College London.

Han och hans medarbetare har undersökt sediment på botten av Labradorhavet väster om Grönland för att se hur strömmarna förändrats under längre tidsperioder. Resultaten publicerades i samma nummer av Nature.

– Vi mätte storleken på sandkornen. Ju större kornen är desto snabbare var strömmen. Vi undersökte också fossil från små havsorganismer. En del av dem föredrar varmare vatten, andra kallare. Med hjälp av dem kan vi rekonstruera hur vattnets temperatur varierat.

När det varma, salta vattnet från Sargassohavet och Mexikanska golfen når nordöstra Atlanten avdunstar värmen och värmer upp luften, samtidigt som det avkylda saltvattnet sjunker ner mot havsbotten. Det är en av drivkrafterna som håller igång strömmen. Nu leder våra utsläpp av växthusgaser till varmare temperaturer och smältande havsisar och glaciärer, och mer kallt färskvatten i norra Atlanten.

– Smältvattnet försvagar strömmarna, eftersom det spär ut saltvattnet så att det blir lättare och hindrar att det sjunker, säger David Thornalley.

En svagare Golfström påverkar klimatet på hela norra halvklotet. Vad som kommer att hända i Skandinavien är svårt att förutsäga, menar David Thornalley.

– Det beror på hur fort det går. Om strömmen bromsas gradvis kan förändringarna kompenseras av den globala uppvärmningen. Men om det blir en mer drastisk förändring så att strömmen helt upphör blir konsekvenserna enorma, med nedkylning, stormar och mindre regn, och dessutom kraftigt stigande havsnivåer i Amerika. Den viktigaste slutsatsen från båda våra studier är att försvagningen av strömmarna är större än vad våra klimatmodeller förutsagt.