Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Klimatförändringen stort hot mot djur och växter

Foto: Martin Harvey/Alamy

Elefanter i Afrika, groddjur och växter i Amazonas och Australien, drabbas hårt av klimatförändringen. I vissa områden riskerar omkring hälften av växt- och djurarterna att försvinna om inte utsläppen av växthusgaser minskar.

Fortsätter världen som i dag och inte gör något för att minska utsläppen av växthusgaser kan den globala medeltemperaturen stiga med 4,5 grader till år 2080.

Då riskerar nio av tio groddjur i sydvästra Australien och södra Afrika att försvinna. Amazonas kan förlora närmare sju av tio växtarter och på Madagaskar hotas då sex av tio arter. 

Läs mer: Koldioxidutsläppen ökar igen.

Inom vissa regioner riskerar hälften av populationerna av växter och djur att försvinna. Det visar en ny rapport som i dag, onsdag, publiceras i tidskriften Climatic Change. Forskare från Världsnaturfonden, WWF, Tyndall Center vid Universisty of East Anglia och James Cook-universitetet har undersökt hur klimatet påverkar 80.000 växt- och djurarter i 35 av jordens mest artrika områden. 

– Många ikoniska djurarter riskerar att försvinna i framtiden. I till exempel Miombo i södra Afrika kommer det att bli så torrt att elefanter och andra däggdjur inte kan leva där längre, säger Olle Forshed, naturvårdsexpert på WWF.

– Detsamma gäller pandor, deras bambuskogar kommer inte att klara uttorkning. Och orangutanger kommer inte att kunna leva i samma områden som i dag.

Enligt forskarna kan klimatförändringen leda till en djupgående förändring av ekosystem som påverkar hundratals miljoner människor.

I Medelhavsområdet riskerar 30 procent av djur- och växtarterna att utrotas lokalt. Det gäller bland annat sköldpaddor, varmare stränder och vatten medför att de föder fler honor vilket skapar en obalans i hela reproduktionen.

En höjd medeltemperatur innebär att extremväder blir allt vanligare. Torka, skyfall, översvämningar, lerskred och höjda havsnivåer blir det nya normala. Förändringar som kan slå hårt mot den biologiska mångfalden.

– Framförallt riskerar väldigt många växter att försvinna, och även små djur som inte kan flytta så lätt. Det gäller bland annat groddjur och reptiler i Amazonas. Större djur har enklare att flytta på sig och anpassa sig till en ny omgivning.

Läs mer: 2017 ett varmt år med många extremväder

Om världen lyckas stoppa utsläppen och temperaturökningen stannar vid de 2 grader som finns i målet från klimatavtalet i Paris kommer naturen ändå att påverkas.

– Om vi lyckas hålla uppvärmningen runt 2 grader försvinner 25 procent av djur- och växtarterna i de granskade områdena. Även det är alarmerande mycket, säger Olle Forshed.

Forskarna trycker på det är mycket viktigt av att skydda naturområden. Att skapa korridorer och områden som binder ihop skogar och andra naturliga ekosystem så att arterna kan flytta sig kan hjälpa till att minska förlusten av arter. De behöver inte vara strikt skyddade nationalparker men det krävs sammanhängande områden så att det finns spridningsmöjligheter för både djur och växter.

Största problemet finns i regnskogsområden. De är så fragmenterade av exempelvis odlingsområden av oljepalmer som skär av de naturliga reproduktionsområdena. Man kan försöka bygga ihop de kvarvarande skogarna och ekosystem och få en spridningskorridor där djur vandra och växter sprida sina frön.

– Det absolut viktigaste är att vi får en minskad användning av fossila bränslen och att uppvärmningen blir max 2 grader, säger Olle Forshed

– Om vi vill ha den här världen vi är vana vid med ett myller av väster och djur gäller det verkligen att vi agerar nu annars kommer det inte att gå.

Läs mer: Nobbar flyget för klimatets skull

 

Forskarna efterlyser en samordnad global insats som fokuserar på fyra saker.

+Utsläppen av växthusgaser måste minska kraftigt. Och då måste fossila bränslen snabbt fasas ut, det gäller särskilt kol men även olja och gas.

+Fysisk planering måste ta hänsyn till klimatförändring och ha speciellt fokus på känsliga områden. Att underlätta arters spridning är nödvändigt liksom att inte sätta extra press på vilda arter.  

+ Mer forskning krävs. 

+ Medvetenhet är ett nyckelord. Folk behöver få veta och de behöver bry sig. Alla har ett ansvar att informera och engagera sig

Grodor hotade

Forskarna har undersökt klimatets påverkan på 80 000 växt- och djurarter i 35 av jordens mest artrika områden. Det handlar om växter, däggdjur, fåglar, reptiler och groddjur.

Rapporten visar att 9 av 10 groddjur i sydvästra Australien riskerar att försvinna om temperaturen stiger med 4,5 grader. Samma sak gäller Amazonas. Savann-och torrskogarna i Miombo i södra Afrika kan förlora 80 procent av de lokala populationerna av däggdjur och 90 procent av sina groddjur vid motsvarande klimatförändringar. 

Amazonas kan förlora 69 procent av sina växter och en stor del av groddjuren. På Madagaskar är sex av tio arter hotade. En majoritet av lemurerna förväntas få problem att leva i sina livsmiljöer vid temperaturökningar på mellan 2-4 grader.

I Medelhavsområdet är 30 procent av djur- och växtarterna i riskzonen för att utrotas lokalt. Det gäller bland annat havslädersköldpaddor, soppsköldpaddor och oäkta karettsköldpaddor. Varmare stränder leder till att sköldpaddorna föder fler honor vilket rubbar artens stabilitet.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.