Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Koldioxidutsläppen ökar igen

Johan Rockström.
Johan Rockström. Other: Anette Nantell

De globala utsläppen av koldioxid ökar i år efter att ha legat still i tre år, visar en ny rapport. Nyheten kommer mitt under FN:s klimatmöte som pågår i Bonn. Jag är väldigt oroad, säger professor Johan Rockström.

2 procent kommer de globala utsläppen från fossila bränslen att öka med 2017, visar den årliga rapporten från Global Carbon Budgets. Ökningen innebär ett ovälkommet brott i utsläppskurvan som har legat still under 2014, 2015 och 2016.

– Att utsläppen ökar efter att ha stått still i tre år är ett stort bakslag för mänskligheten, säger Amy Luers, chef för Future Earth, ett globalt nätverk för hållbarhetsforskare.

Professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience center är överraskad över siffrorna.

– Det var ett mycket sorgligt besked och jag är väldigt oroad. Många med mig har, kanske lite överoptimistiskt, trott att det var början på en trend där vi har lyckats avstanna ökningen och kanske till och med böja kurvan nedåt när utsläppen stod stilla för tredje året, säger han.

Huvudorsaken till årets ökning är att Kina förväntas öka sina utsläpp med 3,5 procent bland annat beroende på ökad industriell produktion. Landet är världens största utsläppare av växthusgaser och står för närmare 30 procent av de globala utsläppen. Även Indiens utsläpp ökar men mindre, 2 procent. Både USA och EU fortsätter utvecklingen med något minskande utsläpp.

Om årets ökning bara är ett hack i kurvan eller inte återstår att se. 

– Det finns tyvärr skäl att tro att det inte är så. Att ökningen sker i Kina är oroande, säger Johan Rockström. 

Kinas utsläpp har tidigare minskat något under ett par år och länder som har inlett en minskande trend brukar stanna kvar i den utvecklingen. Därför har andra länder med växande ekonomier och utveckling varit de som experterna har väntat sig ska öka sina utsläpp.

– Den stora oron har snarare gäller Nigeria, Etiopien, Indien och Indonesien, de länderna fortsätter att öka i låg takt från låga nivåer, säger Johan Rockström.

Han befinner sig på FN:s stora klimatmöte i Bonn där fler än 190 av världens länder är samlade. Tillsammans med internationella forskarkollegor presenterade han på måndagen ett uttalande om tio saker man måste veta om förhandlingarna ska lyckas.

De tio punkterna inne håller bland annat tröskeleffekter som leder till plötsliga och oåterkalleliga förändringar i ekosystem, de extrema väderhändelser som har skett och visar hur framtiden kan se ut, och att klimatförändringen troligen kommer att öka migration och konflikter. Dessutom handlar det om vad vetenskapen säger om vägarna framåt. Enligt forskarna måste utsläppen halveras varje årtionde, och det är möjligt om utvecklingen av förnybar energi fortsätter i samma takt som i dag.

Ett sätt att stimulera utvecklingen är att sätta pris på koldioxid. 

– Vetenskapen säger tydligt att om vi tar bort de 500 miljarder  amerikanska dollar som varje år är subventioner till olja, kol och naturgas och i stället sätter ett pris på säg 50 dollar per ton koldioxid skulle det leda till rätt typ av investeringar i hållbar energi, säger Johan Rockström.

– Sverige är ett land som har lyckats med det. Vi har ett pris på kol sedan 1990.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.