Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Kolhydrater skyddar mot magsår

Mikroskopbilden visar magvävnad från en mus. De självlysande gröna fläckarna är magsårsbakterien Helicobacter pylori.
Mikroskopbilden visar magvävnad från en mus. De självlysande gröna fläckarna är magsårsbakterien Helicobacter pylori. Other: Sahlgrenska akademin

Kolhydratuppsättningen i slemhinnan kan avgöra vem som drabbas av cancer eller magsår. Forskningen tyder på att mjölk kan ha en skyddande effekt. ”Ju råare desto bättre”, säger doktoranden Emma Skoog. 

Så stor del som hälften av befolkningen bär på bakterien Helicobacter pylori, som kan orsaka magsår och cancer. Men alla drabbas inte. Vem som blir sjuk beror bland annat på vilken typ av kolhydrater man har i magen. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Slemhinnorna i magen skyddas av ett tunt lager slem som innehåller stora proteiner, muciner. På mucinerna sitter kolhydrater som magsårsbakterien Helicobacter pylori fäster sig vid. Vissa kolhydrater hämmar bakterietillväxten medan andra stimulerar den. 

– Människor föds med en viss typ av kolhydrater. Det är genetiskt och har med blodgruppen och andra individuella variationer att göra. Generna kan också uttrycka sig mer eller mindre beroende på miljön, säger doktoranden Emma Skoog som har skrivit avhandlingen. 

Forskarna vet ännu inte om ens individuella kolhydratuppsättning påverkas av den mat man äter, eftersom kolhydraterna måste ta sig in i slemmet där magsårsbakterien lever. Därför kan de inte rekommendera någon viss typ av mat. Men det finns forskning på cellodlingar som visar att vanlig komjölk skyddar mot bakterien. Komjölk innehåller stora proteiner, muciner, där det sitter skyddande kolhydrater. 

Om det visar sig att kolhydraterna kan ta sig in i slemhinnan tror Emma Skoog att all mjölk kan ha en skyddande effekt mot bakterien. 

– Ju råare desto bättre. Jag vet inte om kolhydraterna är lika väl bevarade i ost och andra förädlade produkter, säger hon. 

Emma Skoog hoppas att forskningen om hur kolhydrater påverkar magsårsbakterien Helicobacter pylori ska kunna användas för att ta fram läkemedel.  

– Ett mål är att framställa ett läkemedel som minskar bakterierna eller gör dem mindre farliga. En annan nytta är att man skulle kunna testa sin kolhydratuppsättning i magen för att se hur stor risk man har för att utveckla magsår eller cancer. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.