Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Komjölk ökar inte risk för barndiabetes

Other: Hasse Holmberg/TT

Komjölk i modersmjölksersättning ökar inte risken för typ 1-diabetes hos barn, vilket man tidigare trott, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Typ 1-diabetes hos barn har nästan fördubblats sedan 1980-talet och man har misstänkt att modersmjölkersättning med komjölk kan öka risken, om sjukdomen tidigare finns i familjen. En stor internationell studie har nu kommit fram till att detta inte stämmer.

Drygt 2 000 barn från 15 länder studerades under 15 års tid. Hälften fick vanlig modersmjölkersättning när de var små, medan den andra hälften fick ersättning med förändrade komjölksproteiner. Det visade sig att ersättningen med vanlig komjölk inte ökade förekomsten av diabetes.

– Det innebär att det finns något i vår livsmiljö som ökar risken att insjukna, säger Mikael Knip, professor i barnsjukdomar vid Helsingfors universitet och ansvarig för studien, till radion och pekar på förkylningsvirus som en möjlig förklaring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.