Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

”Hivman” är ett ord jag hoppas att vi aldrig behöver se igen

Hiv är fortfarande en allvarlig kronisk sjukdom som kräver livslång behandling. Men det är långt från den dödliga pest den var på 1980-talet.

En av de första artiklar jag skrev i DN sedan jag blivit anställd som vetenskapsredaktör hösten 2013 handlade om en hivsmittad man som blivit friad av hovrätten i Skåne, trots att han hade haft oskyddat sex med fyra kvinnor. 

Det var en helt riktig dom. Mannen var åtalad för försök till framkallande av fara för annan, men eftersom han fick hivbehandling fanns det ingen risk för att kvinnorna skulle smittas. Med behandling kan nivåerna av virus i blodet bli så låga att de inte ens går att mäta. 

Men den friade mannen blev kallad hivman i pressen, som om han spred pest, och som om infektionen var hela hans identitet. Hivman är ett ord jag hoppas att vi aldrig behöver se igen.

• Vården missade att hivtesta Johan

Det har hänt mycket sedan 1980-talet, när aids beskrevs första gången, och forskare lyckades identifiera hivviruset. Jag var tonåring då, och minns skräcken. Vad var det för en sjukdom, och hur smittade den? Kunde det vara dödligt att dricka ur någon annans glas? Gick det att bada i samma bassäng utan att bli smittad? Kunde man torka någons tårar - utan handskar?

Då trodde vi att det var en ny sjukdom. Idag vet vi att den hade funnits i många decennier. Hivviruset har dödat 35 miljoner människor har sedan epidemin tog fart i nuvarande Kinshasa i Kongo på 1920-talet. 40 år senare följde smittan med hjälparbetare från Haiti över Atlanten. Runt 1970 kom viruset till New York, kanske med importerat blod som användes i sjukvården, och därifrån spred det sig till USA:s västkust och vidare till resten av världen.

I mitten av 1990-talet kom bromsmedicinerna. Nu är inte längre en hivdiagnos automatiskt en dödsdom. Den som är smittad kan förvänta sig ett lika långt liv som en frisk person, bara infektionen upptäcks tidigt. Därför är det fortfarande mycket viktigt att gå och testa sig. Har man levt länge med en hivsmitta som hunnit ge skador på immunsystemet är dödligheten högre - och dessutom risken att man hunnit smitta andra.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.