Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Kommun hyllade fel Tomas för Nobelpriset

Foto: Jonathan Nackstrand/TT/AFP, Linköpings universitet

I Linköping firades det och kommunen skickade ut pressmeddelande.

Det var bara ett litet problem:

Det var en helt annan Tomas Lindahl som hade vunnit Nobelpriset i kemi.

Hur många forskare kan det finnas som heter Tomas Lindahl, är verksamma inom kemi och dessutom varit knutna till Karolinska institutet?

En för mycket visade det sig.

Under en kort stund firade Linköpings kommun att forskaren Tomas Lindahl, verksam vid stadens universitet, hade blivit förste svensk sedan 2000 att tilldelas ett naturvetenskapligt Nobelpris. Samtidigt blev växeln på Linköpings universitet nedringd.

Uppgifter i tv om att en svensk fått priset fick kommunens presschef Claes Lundkvist att kolla upp Tomas Lindahl på lärosätets hemsida.

– Det var väldigt mycket som stämde när jag fick upp presentationen, säger han med lite genans i rösten men också med ett skratt.

Kort efter gick pressmeddelandet ut som dock lika snabbt fick dras tillbaka. Och Tomas Lindahl som är professor vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet får fortsätta att vänta på samtalet från Nobelkommittén. Men något positivt finns i den här historien.

– Den här Tomas är född 54 och yngre och hans namn har ju fått ett rejält lyft nu, säger Claes Lundkvist.

Med andra ord – nästa år kan det vara dags för en Tomas – igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.