Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Konstgjord manet får liv

Med hjälp av hjärtmuskler från råttor har forskare lyckats skapa en konstgjord manet som simmar av sig själv. Framsteget väcker hopp för nya hjärtmediciner.

Världens första artificiella manet har skapats. Den rör sig på egen hand och kan med hjälp av en elektrisk stöt simma nästan precis som sina naturliga föregångare (se forskarnas video ovan).

– Det är lite kusligt, men den märkligaste vetenskapen kan ofta vara den mest avundsvärda, säger Kit Parker, forskare på Harvard som skapat maneten tillsammans med kollegor vid California Institute of Technology i Pasadena.

Maneten är gjord av silikon och muskelceller från en råtta som hjälper till att skapa rörelser.

Experimentet har ett mer seriöst mål än att få maneter att simma. Forskarlaget hoppas att deras upptäckter kan vara användbara för skapandet av nya hjärtmediciner.

– Dagens medicinforskning tar inte hjärtstrukturen i beaktande, trots att hjärtsjukdom orsakar strukturella förändringar som leder till funktionsstörningar, säger Parker till New Scientist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.