Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Konstgjort kött ska rädda världen

Holländaren Mark Post har framställt konstgjort kött.
Holländaren Mark Post har framställt konstgjort kött. Foto: Francois Lenoir / Reuters
Odlat kött stod på dagordningen när tusentals forskare träffades i Vancouver i Kanada på det stora vetenskapsmötet AAAS. ”Utmaningen är att tillverka köttet mer effektivt än korna gör”, säger stamcellsforskaren Mark Post.

I oktober ska en provsmakare – utsedd av en hemlig finansiär – sätta tänderna i världens första hamburgare tillverkad av odlat kött. Men sedan lär det dröja minst tio, tjugo år innan det odlade köttet kan finnas i affärerna. Om ens någonsin.

– Utmaningen är att tillverka köttet mer effektivt än korna gör. I dagsläget gör vi av med mer energi än en ko när vi odlar köttcellerna, säger Mark Post.

Han är läkare och stamcellsforskare vid universitetet i Eindhoven och har fått stora rubriker i veckan sedan han berättade på AAAS att hans odlade kött snart är färdigt för provsmakning.

En finansiär, vars namn Mark Post vill hålla hemligt, har hittills satsat över två miljoner svenska kronor på projektet.

Men snart kan hela idén om odlat kött vara överspelad.

Vid samma seminarium på AAAS framträdde även den amerikanske biokemisten Patrick Brown från Stanford-universitetet. Han hävdar att han redan har tagit fram växtbaserade produkter som kan ersätta både kött och ost.

– De kan finnas i affärerna redan i år. Vi har låtit några riktiga finsmakare testa, och de är mycket entusiastiska.

Det vore lätt att vifta bort ett sådant påstående – om det hade kommit från någon annan än Patrick Brown. Han är en av världens främsta biokemister. I mitten av nittiotalet uppfann han en testmetod för dna, ett så kallat genchip, som i dag används på laboratorier över hela världen. För några år sedan startade han PLOS, Public library of science. Det är en samling snabbt växande gratistidskrifter, som utmanar etablerade och dyra tidskrifter som Science och Nature.

Patrick Brown är också övertygad vegetarian. Och han skulle gärna se att den vanan spred sig.

– Jag har bestämt mig för att använda resten av min forskningskarriär till att göra något viktigt för mänskligheten.

Han menar att goda alternativ till animaliska produkter vore det i särklass enklaste sättet att spara vatten, minska utsläppen av växthusgaser och säkra livsmedelsproduktionen.

– Köttindustrin står för lika mycket utsläpp som hela transportsektorn. Men det är en blind fläck som politikerna inte ser, de bara öser skattepengar över alternativa energikällor.

Om människor slutade att mata djuren och själva åt upp vete, sojabönor och majs, skulle grödor som odlas i dag utan vidare räcka till de nio miljarder människor som väntas leva på jorden 2050.

Men de allra flesta som har chansen väljer ändå att äta kött. Alternativ som quorn och tofu är smala produkter i västvärlden.

Patrick Brown tänker sig försäljning till mycket breda kretsar.

– Vi riktar oss till genomsnittskonsumenten, till människor som i dag inte kan tänka sig att leva utan kött och ost, säger Patrick Brown.

Han tror att dessa människor skulle välja vegetariska alternativ om de var mycket billigare än kött och ost men ändå smakade likadant.

Två riskkapitalister från Kaliforniens datavärld stöder hans projekt ekonomiskt. I övrigt är Patrick Brown än så länge förtegen om alla detaljer.

– Det handlar inte om cellodling. Jag har brutit ned problemet mer än så och utgått från vad som är karaktäristiskt för kött och ost.

Köttodlaren Mark Post från Eindhoven ser lite avvaktande ut. Men han verkar ändå försiktigt positiv:

– Om Patrick Brown lyckas kan jag lägga ner mitt eget projekt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.