Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Kosten kan påverka prostatacancer

Foto: DN

Matvanor kan minska risken att dö av prostatacancer. Det visar en studie vid University of California i San Francisco över cirka 4.500 män med prostatacancer, skriver Sveriges radio.

I studien undersökte forskarna vad männen som alla hade fått diagnosen prostatacancer åt och jämförde det med hur deras sjukdom utvecklade sig. Man kunde då se att de män som åt mer vegetabiliskt fett och mindre kolhydrater levde längre och hade tumörer som var mindre aggressiva än övriga män med prostatacancer, skriver Sveriges radio.

Enligt studien kan en man minska risken för att dö i prostatacancer med 30 procent genom att byta ut tio procent av energiintaget från kolhydrater, som bröd, pasta och socker, till vegetabiliskt fett, som olivolja och nötter, i sin kost.

Trots det positiva resultatet påpekar forskarna att det behövs flera studier innan man kan slå fast kopplingen mellan prostatacancer och en förbättrad prognos genom att byta till en sundare livsstil.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige som drabbar omkring 9.000 svenska män årligen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.