Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Kritiken blev för hård: KI:s rektor ställer sin plats till förfogande

Anders Hamsten.
Anders Hamsten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten ställer sin plats till förfogande. Rösterna som krävde hans avsked blev till sist för starka. I en artikel på DN–debatt på lördagen skriver han om sitt beslut och är ytterst självkritisk när det gäller sin egen hantering av Macchiarini-affären.

”Jag är medveten om att förtroendet för mig som rektor för KI är skadat både hos allmänheten, forskarsamhället och bland många av KI:s medarbetare och studenter. Jag inser att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor för Sveriges mest framgångsrika universitet. Därför ställer jag min plats till förfogande”, skriver Anders Hamsten som konstaterar att Macchiariniaffären har svärtat KI:s anseende och att han bär ansvar för detta.

Turerna kring den tidigare uppburne stjärnkirurgen Paolo Macchiarins anställning och experimentella luftstrupsoperationer på Karolinska sjukhuset har den senaste tiden eskalerat. Nya uppgifter har tillkommit nästan dagligen och handlat om förfalskat cv, felaktiga publicerade forskningsuppgifter och för KI okända fakta om en av Macchiarinis opererade patienter. En massiv kör av kritiska röster, allt från läkarkollegor ute i landet till Nobelpristagaren i medicin Arvid Carlsson, har ifrågasatt Hamstens agerande i skandalen och krävt hans avgång.

”Jag kan i dag se att jag själv gjort en närmast total felbedömning av Paolo Macchiarini och att KI borde ha skilts från honom långt tidigare,” medger Anders Hamsten.

Anders Hamsten, som blev rektor för KI 2013 och alltså inte var den som anställde Macchiarini, konstaterar vidare att KI:s nedlagda utredning om forskningsfusk mot Macchiarini (det var Anders Hamsten som lade ner den) måste tas upp igen. ”Vi borde helt enkelt varit noggrannare” skriver han och erkänner att KI inte sett varningstecknen i tid, och heller inte varit tillräckligt lyhörd för den kritik och anmälan (aug 2014) som kom från de fyra läkare som arbetade nära Macchiarini.

Bosse Lindquists dokumentärserie i tre delar i SVT om Paolo Macchiarini avslöjar felbedömningar som KI gjort och sätter fingret på en rad viktiga frågor, fastslår Hamsten självkritiskt. Han hoppas att den externa utredningen av skandalen ska bli ett slags reningsbad. En rannsakan om det på KI finns en ”osund akademisk kultur” och att rutinerna vad gäller rekryteringar och anställningsförfarande måste ses över.

Han medger också att KI inte varit tillräckligt kritiskt mot den metod med konstgjorda luftstrupar som Macchiarini använt, och att han själv borde ha agerat för att föra varningarna vidare till det forskningsprojekt som Paolo Macchiiarini bedrev i Ryssland.

Fakta:KI:s rektor Anders Hamsten

Född: 1953 i Älvsbyn
Yrke: Tillträdde som rektor för Karolinska institutet 2013, ställde sin plats till förfogande 13/2 2016. Professor i kardiovaskulära sjukdomar vid KI.
Bakgrund: Tog sin läkarexamen vid KI 1978. Disputerade 1986. Blev docent 1990 och professor vid Karolinska universitetssjukhuset 1999. År 2004 invaldes han in som ledamot av Nobelförsamlingen och ingick i Karolinska institutets Nobelkommitté 2010–12 som adjungerad ledamot. Även ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 2015.

Sa när han tillträdde som rektor 2013 i en intervju på Karolinska institutets hemsida...:
...om att fatta beslut:
”Det värsta man kan göra är att inte fatta beslut. Det är klart att man ska bereda och förankra och fatta välgrundade beslut, men ett inte helt optimalt beslut är ändå bättre än inget beslut alls. Blir det inte bra så får man reaktioner på det och då är det inte värre än att man kan ändra.”
...om svensk forsknings- och utbildningspolitik:
”Jag skulle vilja höja ambitionsnivån och göra svensk forskningspolitik mer elitistisk. Fokusera våra begränsade resurser; i öppen konkurrens ge ett mindre antal forskare större anslag än de fått hittills till deras egna projekt."”

Fördjupning.Paolo Macchiarini

Han charmade alla – sen rasade allt. Tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick strupar i plast inopererade av Paolo Macchiarini. Två dog. I dag utreds stjärnkirurgen för grovt vållande till annans död. Läs Björn af Kleens reportage: Stjärnkirurg - från fakta till fusk

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.