Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Kvinnornas brustna hjärtan farligare än forskarna trott

Foto: Claudio Bresciani/TT

I dag är det alla hjärtans dag, vilket kan vara jobbigt för den som är olyckligt kär. Men ett brustet hjärta kan också innebära en hjärtsjukdom, som nyligen visat sig vara farligare än vi trott.

En kvinna kommer in till akuten med kraftiga bröstsmärtor och tydliga tecken på akut hjärtinfarkt. Men kranskärlen ser normala ut. Däremot är ena kammaren i hjärtat uppsvälld som en ballong. Kvinnans man har nyligen avlidit och hon har drabbats av takotsubo, eller brustet hjärta som sjukdomen också heter.

– I de första fallen som beskrevs var det utlöst av emotionell stress. Det är till exempel inte helt ovanligt att det sätts i gång av att en partner avlider. Vi vet att sjukdomen kan orsakas av hjärtesorg, och därför har den också fått namnet brustet hjärta, säger Björn Redfors, ST- läkare och forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TTSahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Takotsubo beskrevs för första gången av forskare i Japan 1990. Namnet kommer från ett fiskeredskap som används för att fånga bläckfisk, eftersom hjärtat får en form som påminner om redskapet. Hjärtats vänstra kammare sväller upp då pumpförmågan kraftigt försämras. Det leder till hjärtsvikt.

Brustet hjärta har samma symtom som hjärtinfarkt. De patienter som kommer till akuten har ofta ett starkt tryck över bröstet och är andfådda. De undersöks därför precis som andra patienter med misstänkt hjärtinfarkt. Men till skillnad från en hjärtinfarkt kan hjärtat helt återhämta sig från takotsubo.

– Vid en hjärtinfarkt dör som regel en del av hjärtmuskelvävnaden. Men vid takotsubo kan en väldigt stor del av hjärtat vara påverkat och några veckor senare kan hjärtat vara helt normalt, säger Björn Redfors.

För drygt tio år sedan diagnostiserades den första svenska patienten med brustet hjärta, men det har troligtvis funnits fall före det. I en svensk registerstudie ökade förekomsten av takotsubo från någon tiondels procent under 2005 till över två procent under 2012. Det beror troligtvis på att diagnosen fått mer uppmärksamhet.

Eftersom läkare och forskare inte trott att det varit särskilt allvarligt och att hjärtat återhämtar sig är fortfarande en del okänt om sjukdomen.

– Det tar ofta en tid innan nya sjukdomstillstånd etableras som diagnos. Takotsubo är nu en erkänd diagnos som det forskas alltmer kring, men vi behöver göra mer, säger Björn Redfors.

Andra hjärtsjukdomar drabbar framför allt män. Men runt 90 procent av takotsubopatienterna är kvinnor. De flesta har gått igenom klimakteriet.

– Men vi vet faktiskt inte varför det är så, om det är biologiskt eller socialt. Det finns några små studier som antyder att östrogen spelar en roll, men det kan vi ännu bara spekulera kring, säger Björn Redfors.

Läkarna har framför allt sett stark emotionell stress som den utlösande faktorn. Ibland är stressen mer akut som till exempel då en partner avlidit. I andra fall är det långvarig stress, som till exempel jobbrelaterade problem, som ligger bakom. Nyare studier visar att även fysiska orsaker kan ligga bakom takotsubon.

Per Tornvall, som är professor i  kardiologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Södersjukhuset, berättar att resultaten från en accepterad, men ännu opublicerad, studie antyder att vissa sjukdomar ökar risken för brustet hjärta.

– Samtidigt verkar det vara något just för stunden som utlöser situationen. Både psykisk eller fysisk stress är vanligt, men inte alla har det, säger Per Tornvall.

Foto: Daniel Roos /Hjärt-LungfondenPer Tornvall. Foto: Daniel Roos/Hjärt-Lungfonden

Han och hans kolleger har försökt provocera fram förstadier till takotsubo hos patienter som drabbats något år tidigare för att ta reda på vad som ligger bakom.

– Men det gick inte ens att stressa fram ens den mildaste funktionsinskränkning hos hjärtat. Det finns en stor kunskapslucka kring exakt vad det är som orsakar det brustna hjärtat, säger Per Tornvall.

Två nya studier visar att takotsubo inte är så ofarlig som forskarna tidigare trott. I höstas publicerade Björn Redfors och hans kollegor en studie i tidskriften International journal of cardiology som visade att dödligheten var runt fyra procent.

– Dödligheten är ungefär samma som i akuta hjärtinfarkter, men liksom vid hjärtinfarkter beror prognosen på många andra faktorer som bland annat ålder och andra sjukdomar, säger han.

En internationell studie som publicerades ungefär samtidigt i tidskriften New England journal of medicine pekar i samma riktning. Men Björn Redfors påpekar att det inte är klart vad vissa av patienterna dör av.

En annan kunskapslucka handlar om risken för återfall. Det förekommer, men det verkar vara ovanligt. Ändå är många patienter oroliga för att de ska drabbas igen. Eftersom stress ligger bakom många fall tror Per Tornvall att KBT, kognitiv beteendeterapi, skulle kunna vara ett komplement till vanlig vård. Han planerar tillsammans med en psykolog vid Mittuniversitetet att utveckla en internet-KBT.

– Det finns ju internet-KBT vid depression och olika ångestsyndrom. Många patienter känner stor oro och ångest kring detta tillstånd. De patienter som jag nämnt den här planen för är positiva. Då kan de påverka något själv, säger Per Tornvall.

Det ligger inga stora kliniska studier till grund för den behandling som ges till personer som drabbas av takotsubo, till skillnad från hur det är vid många andra hjärtsjukdomar. Ofta ges så kallade betablockerare för att minska stressen på hjärtat. Ibland ges också blodförtunnande medel i akutskedet.

– Vi ger ganska lite behandling och det vi ger är baserat på logiskt resonemang snarare än studier. Vi behöver studera tillståndet bättre för att kunna ge mer evidensbaserade rekommendationer, säger Björn Redfors.

Även om det brustna hjärtat oftast går över av sig själv påpekar Per Tornvall att patienterna ofta får stanna kvar på sjukhuset lika länge som vid en hjärtinfarkt.

– Hjärtat pumpar väldigt dåligt i  det akuta skedet och vi vill veta att det är på rätt väg innan vi skriver ut dem. Det är inte ofarligt och inget man ska negligera, säger han.

Det är viktigt att utesluta hjärtinfarkt hos patienter med misstänkt takotsubo, menar Björn Redfors.

– Det är i regel farligare att missa en hjärtinfarkt. Men det är också viktigt att känna till kopplingen mellan brustet hjärta och andra sjukdomar, så att behandlingen inte blir fel. Det är till exempel inte helt ovanligt att patienter med hjärnblödning utvecklar takotsubo och de bör absolut inte ges blodförtunnande behandling.

Foto:

Fakta.  Brustet hjärta
  • Brustet hjärta, eller takotsubo, innebär att hjärtats kammare vidgar sig likt en ballong och minskar hjärtats pumpförmåga.
  • Majoriteten av dem som drabbas är kvinnor.
  • Det finns en koppling till emotionell stress, men också ett samband med stress från andra sjukdomar som till exempel hjärnblödning, svåra infektioner och cancer.
  • Dödligheten är runt fyra procent, liknande för akuta hjärtinfarkter.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.