Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Låg IQ ger fördomar

Personer som ger efter för rasism och fördomar kan helt enkelt vara korkade, enligt en ny kanadensisk studie i psykologi.

Barn med låg intelligens är mer benägna att vara fördomsfulla som vuxna, enligt forskaren Gordon Hodson, psykolog vid Brock University i Ontario.

Lågintelligenta vuxna dras dessutom till socialt konservativa ideologier, enligt studien.

– Det är en ond cirkel. Dessa ideologier betonar hierarkier och motstånd mot förändringar, vilket kan bidra till fördomar, skrev Hodson i ett mail till sajten Yahoo LiveScience.

Studien publicerades den 5 januari i nätupplagan av tidskriften Psychological Science.

Forskningen visar att fördomsfullhet är vanligare hos dem som innehar högerextrema ideal, frågan är varför, enligt Nosek.

Hodson tittade på två studier av brittiska barn som föddes i mars 1958 och i april 1970. Barnens intelligens bedömdes i åldern 10 eller 11, som vuxna i åldern 30 eller 33, och de fick frågor om sina politiska åsikter.

De som höll med om påståenden som "familjelivet blir lidande om mamma arbetar heltid" och "skolan ska lära barnen att lyda auktoriteter" ansågs konservativa. De som inte höll med om att "jag skulle inte ha något emot att arbeta med människor från andra raser” ansågs öppet fördomsfulla.

Forskarna kontrollerade faktorer som utbildning och socioekonomisk status.

Som forskarna misstänkte hängde låg intelligens i barndomen ihop med rasism i vuxen ålder.

– Socialt konservativa ideologier tenderar att erbjuda struktur och ordning, säger Hodson. Tyvärr kan det också bidra också till fördomar.

Personer med sämre kognitiva förmågor hade mindre kontakt med människor av andra raser.

– Men man måste förstås komma ihåg att alla till vänster inte är briljanta och att alla till höger inte är korkade. Det här är en studie av medelvärden. Och det finns förstås mycket intoleranta personer som inte är konservativa, säger Hodson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.