Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Låga doser socker gör möss sjuka

Att vi blir sjuka av att äta för mycket tillsatt socker är känt sedan tidigare. Men nu har amerikanska forskare visat att även relativt låga doser av socker gör möss sjuka. Det rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Mössen fick tillsatt socker i en dos som för en människa motsvarar 100 gram, eller en liter läsk om dagen. Det är en mängd som tillåts i många länders livsmedelsrekommendationer. I USA är till och med 125 gram en tolererbar gräns.

Dödligheten fördubblades bland honorna som åt sockret. Hannarna fick sämre förmåga att reproducera sig och deras förmåga att försvara reviret sjönk också drastiskt.

– Det är uppseendeväckande på det viset att redan låga doser påverkar beteendet hos möss och det kan säkert översättas till människan, säger Charlotte Erlandsson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, till Sveriges Radio.

Den amerikanska studien har publicerats i Nature Communications.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.