Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Ländernas klimatlöften i Parisavtalet räcker inte

Antarktis.
Antarktis. Foto: Tore Meek/TT

Om uppvärmningen i slutet av seklet ska vara mindre än två grader måste världens länder minska sina utsläpp mycket mer än de lovade i klimatavtalet i Paris i december, enligt en ny studie.

Även om alla uppfyller vad de lovade vid klimatmötet i Paris kommer världens medeltemperatur att öka med mer än två grader till slutet av seklet.

– Med ländernas nuvarande klimatmål blir temperaturökningen mellan 2,6 och 3,1 grader. Det uppfyller verkligen inte avtalets ambition om att hålla uppvärmningen under två grader, och definitivt inte målet på max en och en halv grad, säger Joeri Rogelj, forskare vid det internationella forskningsinstitutet IIASA utanför Wien i Österrike.

Före klimatförhandlingarna i december förra året lämnade 188 av världens länder in planer för hur de ska minska sina utsläpp av växthusgaser och anpassa sig till klimatförändringarna. Joeri Rogelj och hans medarbetare har nu utvärderat planerna i detalj och vad de leder till. Resultaten publiceras i veckans nummer av tidskriften Nature.

– Slutsatsen är att det är absolut nödvändigt att minska utsläppen mer om vi ska ha en rimlig chans att begränsa uppvärmningen, säger Joeri Rogelj.

Redan en temperaturökning på två grader kan leda till allvarliga konsekvenser för världens mest utsatta människor och sårbara samhällen. Det var därför ett stort steg att förhandlarna i Paris kunde komma överens om att sikta på att hålla uppvärmningen under den nivån.

I avtalet ingår också att länderna vart femte år ska redovisa hur långt de kommit med klimatarbetet och revidera sina klimatmål. Avtalet säger dessutom att ingen får minska sina ambitioner under femårsperioden, bara hålla kvar dem på samma nivå eller öka dem.

Men Joeri Rogelj menar att det är mer bråttom än så att få ned utsläppen.

– Vår studie visar att vi inte bara kan sitta och avvakta. Större åtgärder måste till redan i år inom olika områden. Det är viktigt att vi snabbt minskar utsläppen, säger han.

Om 15 år kan det vara för sent att vända utvecklingen, menar Joeri Rogelj. I studien i Nature visar han och hans medarbetare att även om länderna följer sina nuvarande planer fram till år 2030, och sedan drastiskt minskar utsläppen kommer det att finnas så mycket koldioxid i atmosfären att det blir osannolikt att uppvärmningen kan stanna på två grader.

– Vi hittar inget scenario där chansen är större än 66 procent för en lägre temperaturökning.

Just nu är framtiden extra oviss.

– Vad som händer med klimatet handlar om politisk vilja och politiskt ledarskap. Vi kan bara spekulera om vad den senaste utvecklingen i Storbritannien och i USA kommer att innebära för världens klimat, säger Joeri Rogelj.

Den närmaste tiden är avgörande, menar han.

– De kommande fem åren är verkligen kritiska. Då kommer vi att få se om Parisavtalet kan rädda klimatet, säger han.

Fakta.Parisöverenskommelsen

Vid klimatkonferensen COP21 i Paris i december 2015 antogs en överenskommelse för att minska utsläppen av växthusgaser.

Ambitionen är att den globala temperaturökningen vid seklets slut ska begränsas till två grader och helst bara en och en halv grad jämfört med innan industrialiseringen började.

188 länder lämnade in planer för hur utsläppen ska minskas. Planerna ska uppdateras vart femte år, och måste bli mer och mer ambitiösa.

Källa: NE

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.