Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Långvarig återfallsrisk vid bröstcancer

En kvinnas bröst som undersöks för cancer.
En kvinnas bröst som undersöks för cancer. Other: Torin Halsey/AP

Risken för att bröstcancern ska komma tillbaka efter avslutad behandling är betydligt mer ihållande än vad forskarna hittills trott. För många kvinnor är risken för återfall betydande i upp till 20 år efter den första diagnosen.

Bröstcancer är en av de allra vanligaste cancerdiagnoserna. Varje år får cirka 9.000 svenska kvinnor en sådan diagnos.

Ungefär 80 procent av alla bröstcancrar är hormonkänsliga, så kallad ER-positiv bröstcancer. Det innebär att cancercellerna är beroende av kvinnliga könshormoner, östrogen, för att växa. I behandlingen ingår därför att ge kvinnorna aromatashämmare eller tamoxifen, vanligen i fem år, som blockerar de kroppsegna hormonerna.

Men nu visar det sig att återfallsrisken oftast är betydligt längre än så.

”Återfallsrisken för dessa kvinnor visade sig vara betydligt mer ihållande än vad vi hade förväntat oss, även hos kvinnor med relativt god prognos från början”, säger Jonas Bergh, professor vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

I den aktuella studien, som presenteras i New England Journal of Medicine, utgick det internationella forskarlaget från 88 tidigare genomförda kliniska studier med närmare 63.000 patienter som alla hade fått hormonterapi i fem år och var fria från cancern när behandlingen avslutades.

Det visade sig att risken för återfall var direkt kopplad till den ursprungliga tumörens storlek och hur många lymfkörtlar som cancern hade spridit sig till. Högst risk för återfall, cirka 40 procents risk över en 15-årsperiod, hade kvinnor med stora tumörer och fyra eller fler cancerdrabbade lymfkörtlar. För kvinnor med mycket små tumörer och friska lymfkörtlar var den 15-åriga risken runt tio procent.

”För ett stort antal kvinnor återkom cancern och spred sig till andra ställen i kroppen upp till 15 år efter avslutad behandling, det vill säga 20 år efter diagnos”, säger Jonas Bergh.

Nya studier pekar på att tio års hormonbehandling minskar risken ytterligare. Å andra sidan kan aromatashämmare öka risken för led- och muskelbesvär samt benskörhet, medan tamoxifen ökar risken för blodpropp och i sällsynta fall kan orsaka cancer.

Jonas Bergh anser därför att resultaten bör leda till en diskussion där den behandlande läkaren och patienten tillsammans väger nyttan mot riskerna av att fortsätta den hormonella behandlingen.

Fakta:Bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor, och brukar kännas som en knöl i bröstet eller mot armhålan.

Att bröstvårtan eller huden på bröstet dras in kan också vara ett symtom.

Operation är den vanligaste behandlingen.

Behandlingen kompletteras ofta med strålning och cytostatika.

Om cancern upptäcks tidigt kan den oftast botas.

Källa: Vårdguiden 1177

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.