Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Leijonborg inte överraskad av Hamstens beslut

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten lämnar sitt uppdrag på grund av skandalen med kirurgen Paolo Macchiarini. Nu kommenterar Lars Leijonborg, ordförande för KI:s styrelse, avhoppet.

– Den ledning som KI nu får har en mycket stor uppgift framför sig att återställa förtroendet, säger han.

Lars Leijonborg har hela tiden hävdat att han och resten av KI:s styrelse har förtroende för rektorn Anders Hamsten. Trots det tillsatte man nyligen en extern utredning för att utreda Hamstens och ledningens agerande i Macchiariniaffären. Bara några dagar senare skriver nu Anders Hamsten på DN Debatt att han ställer sin plats till förfogande. I praktiken innebär det att han lämnar sitt uppdrag, enligt Lars Leijonborg.

– Jag vill först och främst tacka honom för hans tre år som rektor. Fram till det att Macchiariniaffären blev akut var han en allmänt uppskattad rektor. Men jag respekterar att han har kommit till det här ställningstagandet, säger Lars Leijonborg.

Blev du överraskad?

– Vi har talats vid varje dag under den här krisen, och jag har följt hur hans resonemang har gått. Så nej, jag är inte överraskad.

Han säger att den externa utredningen, ledd av juristen Sten Heckscher, kommer att fortsätta som planerat.

– Rektor har definitivt haft huvudansvaret, men det kan också finnas andra som har ett ansvar.

Enligt Lars Leijonborg tar nu KI:s prorektor Karin Dahlman-Wright över som rektor, fram till det att en ny har tillsatts. Den första frågan på hennes bord blir att besluta om att på nytt utreda om Macchiarini fuskat i sin forskning.

– En positiv sak är ju att Karin Dahlman-Wright har, så vitt jag förstår, praktiskt taget inte alls varit inblandad i Macchiarinifallet, säger Lars Leijonborg.

– Rent allmänt kan jag säga att den ledning som KI nu får har en mycket stor uppgift framför sig att återställa förtroendet.

Vilket ansvar har ni i styrelsen för det som hänt?

– Min uppfattning är att vi har följt de regler som finns. Det är rektor som har det fulla ansvaret för alla beslut som gäller forskning, och det får vi inte lägga oss i. Vi har hållit oss informerade om det som hänt, men fick då beskedet att Hamsten ansåg att han handlat korrekt, säger Lars Leijonborg.

Hamsten säger att ledningen borde ha varit mer lyhörda och agerat snabbare. Men du anser inte att det gäller styrelsen?

– Nej, jag tycker inte det. Det finns väldigt tydliga regler och det hade varit ett direkt fel av oss att blanda oss i.

Varför väntade ni så länge med att tillsätta en extern utredning av ledningen?

– Jag ville att Hamsten först skulle avgöra frågan om Macchiarinis fortsatta anställning. Så fort det beslutet var fattat sammanträdde vi och konstaterade att affären måste granskas. Min uppfattning är att vi agerat korrekt, men Heckscher har uppdrag att också titta på vår roll. Kan han hitta något där vi brustit får vi ta ställning till det.

Fyra läkare och forskare vid Karolinska ligger bakom de ursprungliga anmälningarna mot Paolo Macchiarini. När rektorn valde att fria kirurgen höjdes röster om att regeringen, som formellt utser rektorn, borde agera. Lars Leijonborg har hela tiden stått fast vid principen att universiteten självständigt sköter sin egen granskning, ett system han själv var med och utvecklade under sin tid som utbildningsminister.

Tycker du att det systemet har fungerat bra?

– De här reglerna har växt fram under lång tid. Skulle man nu i hastigt mod tro att universitetsväsendet blir bättre av att politiker och ickevetenskapligt skolade personer lägger sig i vetenskapliga beslut så tror jag att man kommer ångra sig otroligt. Det som hänt på Karolinska, särskilt nu när Anders Hamsten erkänner att han gjort ett antal felbeslut, tyder på att det inte har fungerat som man kan önska den här gången. Men det vore olyckligt att döma ut hela systemet för att det har fallerat en gång.

I debatten som följt avslöjandena kring Macchiarini har även KI:s interna kultur diskuterats. Universitetet har av kritiker målats upp som en elitistisk arbetsplats där de i toppen håller varandra om ryggen.

– Vi har mycket höga ambitioner och ska också ha det, men man får aldrig överskrida gränser så att man uppträder oetiskt. Det är en stor uppgift för Karin Dahlman-Wright att de båda målen går hand i hand, utan att ge avkall på ambitionen att göra fantastiska forskningsgenombrott men naturligtvis ha en mänsklig arbetsmiljö, säger Lars Leijonborg.

Du säger att den avgående rektorn har ansvar för det som skett, och att nu är det nästa rektor som har ansvar för att reda upp allt. Har inte ni i styrelsen något ansvar?

– Jo, det är en samverkan mellan rektor och styrelsen. Det kan bli fråga om budgetförändringar och organisation och sådant som styrelsen har ett medansvar för.

– När man planerar för KI:s framtid kan man komma att dra slutsatser av Macchiariniaffären, jag vet inte alls vad de skulle vara, men det ska vi vara öppna för.

Fördjupning. Paolo Macchiarini

Han charmade alla – sen rasade allt. Tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick strupar i plast inopererade av Paolo Macchiarini. Två dog. I dag utreds stjärnkirurgen för grovt vållande till annans död. Läs Björn af Kleens reportage: Stjärnkirurg - från fakta till fusk

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.