Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Löfven vill se grön industriell revolution

Foto: Mehdi Chebil

Statsminister Stefan Löfven (S) lyfte fram sin tid som svetsare mitt i den industriella revolutionen när han på måndagskvällen höll sitt anförande på klimatmötet i Paris.

– Men nu är det dags för en ny, grön industriell revolution, sade Löfven som anser att Sverige är ett föregångsland.

Nästan två timmar senare än beräknat blev det den svenske statsministerns tur att tala på klimatmötet. Till skillnad från många andra stats- och regeringschefer höll S-ledaren, åtminstone nästan, den stipulerade tiden.

När han fick ordet strax före klockan 19 ägnade han sina (drygt) tre minuter åt en ekonomisk-historisk snabblektion – om hur han från verkstadsgolvet själv sett den industriella revolutionens fördelar med snabbt stigande välstånd för många.

Men vi ser nu också baksidan av den industriella revolutionen med stora koldioxidutsläpp. Därför är det nu dags för en ny, grön industriell revolution, anser Löfven.

– De länder som kommer att anpassa sig först kommer att vara vinnarna. De som ändrar sig sist kommer att vara förlorare, sade han.

Tidigare på måndagen hade regeringen presenterade sin medverkan i fyra olika projekt:

• Sverige och tio andra rika länder ger totalt 2,5 miljarder kronor till en fond för klimatåtgärder för jordens fattigaste länder. Sverige bidrar med 100 miljoner kronor och lovar samtidigt 150 miljoner kronor till klimatanpassning..

• Sverige deltar i ett internationellt projekt för att få bort subventioner på kol och andra klimatförstörande energislag.

• Sverige deltar tillsammans med Världsbanken i ett initiativ tillsammans med Tyskland, Norge och Schweiz för att med 5 miljarder kronor sätta igång projekt som drastiskt kan kapa utsläpp av växthusgaser i utvecklingsländer.

• Tillsammans med USA och 17 andra länder ska Sverige öka sitt bidrag till forskning och innovation om framtidens energi. Det årligas svenska bidraget ska öka från 120 till 240 miljoner kronor per år. Pengarna fanns med i höstbudgeten

Det största oppositionspartiet, Moderaterna, ifrågasätter om regeringen, som i likhet med den tidigare borgerliga regeringen gjort stora avräkningar på biståndet på grund av den stora flyktingströmmen, verkligen kommer att betala ut de utlovade klimatpengarna.

– Nu är det upp till bevis för regeringen att också leverera dessa löften, säger Johan Hultberg (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson.

Före valet riktade bland annat regeringspartnern Miljöpartiet svidande kritik mot framför allt Moderaterna för att negligera klimatfrågan där Sverige nu beskrivs på motsatt sätt - som föregångsland.

– Vi har satt ett ambitiöst mål för Sverige. Sverige ska bli ett av de första fossilfria länderna i världen. Det ligger också i vårt ekonomiska intresse, sade Löfven till de 150 andra stats- och regeringscheferna i kongresscentret i Paris.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.