Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Lukten av immunförsvaret avgör inte mäns partnerval

Arkivbild.
Arkivbild. Other: Andres Kudacki/AP/TT

Det stämmer inte att vi luktar oss fram till en partner som kompletterar vårt eget immunförsvar, visar ny forskning.

Vi kanske väljer partner med näsan, men vem vi tycker doftar gott verkar inte säga något om hur våra immunsystem passar ihop.

– Män föredrar lukten av vissa kvinnor framför andra. Men det har ingenting med immunförsvaret att göra. Det är en tydlig slutsats vi nu kan dra, säger Janek Lobmaier på institutionen för psykologi vid universitetet i Bern i Schweiz.

Studier som visar att människor blir mest attraherade av kroppslukten hos någon av motsatt kön som har ett immunförsvar som kompletterar deras eget har ofta fått stor uppmärksamhet. Det finns goda vetenskapliga belägg för att möss och även laxar väljer vem de parar sig med på det sättet.

– Om vi föredrar partners som har ett immunförsvar som är olikt vårt eget kan vår avkomma klara sig bättre, och bli mer motståndskraftiga, säger Janek Lobmaier.

De tidigare resultaten för människor är inte helt entydiga. Framför allt har studierna där män har fått bedöma doften av olika kvinnor haft brister.

– Ett stort problem är att forskarna sällan har tagit hänsyn till kvinnornas menstruationscykel. Vi vet att män blir mer attraherade av en kvinnas doft under de dagar då hon är fertil, säger Janek Lobmaier.

Han och hans medarbetare lät 42 unga kvinnor sova med små bomullskuddar i armhålorna i tre nätter, precis innan deras ägglossning. Under dagen fick de avstå från vitlök och annan mat som kan påverka kroppslukten, och före sänggåendet hade de duschat och använt luktfri tvål. Lakanen var tvättade med tvättmedel utan parfym, och kvinnorna sov ensamma, utan vare sig partner eller husdjur i sängen.

Sedan fick 94 unga män, ingen av dem rökare, lukta på bomullskuddarna. De hade lätt att skilja ut vilka kroppslukter de föredrog och vilka de tyckte mindre om. Men hur mycket deras eget immunförsvar avvek från kvinnornas påverkade inte alls bedömningen.

– Vi hade hoppats på en starkare effekt eftersom vi samlade in kvinnornas lukt alldeles vid ägglossning. Men i stället fann vi ingen effekt alls. Nu är vi tillbaka på ruta ett. Vi kan inte säga något om människan, säger Janek Lobmaier.

Forskarnas resultat publicerades i tidskriften Proceedings of the Royal Society B på onsdagen.

– Vi hade ett tydligt mål att bekräfta de tidigare resultaten. Istället blev det tvärtom. Men sånt är livet som forskare, säger Janek Lobmaier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.