Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Lundaprofessorn som upptäckte den mörka materian

Knut Lundmark och hans nära vän, assistent och privatsekreterare Martin Johnson planerar observationer av en solförmörkelse från flygplan år 1948.
Knut Lundmark och hans nära vän, assistent och privatsekreterare Martin Johnson planerar observationer av en solförmörkelse från flygplan år 1948. Foto: www.knutlundmark.se

En nyupptäckt artikel från 1930 visar att den svenske astronomen Knut Lundmark var den förste som insåg att universum måste innehålla mycket mer massa än vi kan se.

Knut Lundmark var en bondson från byn Krokträsk i Pite älvdal i Norrbotten som blev professor och föreståndare för observatoriet vid Lunds universitet och en av Sveriges mest framstående astronomer.

Han var mer framstående än vi har förstått. Den schweiziske astronomen Fritz Zwicky anses vara den som först kom den mörka materian på spåren. År 1933 studerade han galaxhopar, och räknade ut att det behövdes många gånger mer materia för att hålla ihop dem än vad astronomerna såg. Men den upptäckten hade Knut Lundmark redan gjort.

– Enligt vad jag har hittat hittills var Knut Lundmark tre år före Zwicky. Det är ju lite kul, säger Lars Bergström, professor vid Oskar Klein-centret för kosmopartikelfysik vid Stockholms universitet.

Lars Bergström hittade artikeln av Knut Lundmark för bara några veckor sedan med hjälp av några kolleger i Lund. I förra veckan presenterade han den på en konferens i Trieste.

– Han gjorde precis som vi gör nu. Han mätte ljuset från galaxerna för att få fram hur mycket lysande materia de innehåller. För att uppskatta den totala massan använde han mätningar av galaxernas rotation - inte olikt de undersökningar mer än 40 år senare som den amerikanska astronomen Vera Rubin blivit berömd för, säger Lars Bergström.

För många av galaxerna fick Knut Lundmarks ett alldeles för högt värde på mängden mörk materia. Men för galaxen M33 kom han fram till att det finns fem gånger mer mörk än lysande materia, och det ligger mycket nära de bästa mätningar vi har i dag.

Knut Lundmark föddes 1889 och började studera i Uppsala 1908. I sin doktorsavhandling från år 1920 visade han att Andromedanebulosan inte var ett gasmoln i Vintergatan, vilket de flesta av dåtidens astronomer trodde, utan att den var ett eget stort stjärnsystem som låg mycket längre bort och därför var en egen galax.

För några år sedan publicerade den amerikanske astronomen Ian Steer en artikel i tidskriften Nature där han visade att Knut Lundmark också var först med en annan banbrytande upptäckt: att universum expanderar. Det brukar amerikanen Edwin Hubble få äran för, men Knut Lundmark var fem år före honom.

– Han hade dessutom en överlägsen precision. Så han var verkligen en pionjär, säger Lars Bergström.

Dessutom höll han gärna populärvetenskapliga föredrag, skrev böcker och artiklar, och medverkade ofta i radio.

I den nya världsbild som Knut Lundmark var med om att ta fram är universum oändligt mycket större än Vintergatan, som bara är en av otaliga galaxer. Men alla var inte övertygade. Karl Bohlin, Kungliga Vetenskapsakademiens astronom, hade tidigt i sin karriär mätt avståndet till Andromedanebulosan och kommit fram till att den fanns inne i Vintergatan.

– Han hade gjort ett mätfel. Men övertygelsen om att Andromedanebulosan inte var en galax tog han med sig till graven. Kanske var det därför som Knut Lundmark – en av våra största astronomer - aldrig blev invald i Vetenskapsakademien, säger Lars Bergström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.