Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

M-väljare tror på chemtrails – SD-anhängare tror på utomjordingar

Bild på ett oförklarligt fenomen från ett tidigare tillfälle, bilden är tagen i Moskojärvi, Norrbotten, 2003.
Bild på ett oförklarligt fenomen från ett tidigare tillfälle, bilden är tagen i Moskojärvi, Norrbotten, 2003. Foto: Roger Johansson

Miljöpartister och vänsterpartister tror att läkemedelsindustrin arbetar för att hålla människor sjuka – i vinstsyfte. Och var femte M-väljare tror på så kallade chemtrails, att flygplan sprider skadliga ämnen i luften med flit.

Texten har tillfogats en rättelse

Det är föreningen Vetenskap och Folkbildning som låtit göra en undersökning om allmänhetens inställning till konspirationsteorier och pseudovetenskap. Drygt hälften av svenskarna tror att det är sannolikt att det finns intelligent liv på andra planeter.

Kvinnor är mer benägna än män att tro på paranormala och religiösa fenomen samt föreställningar som förknippas med new age-rörelsen. Men män tenderar att i högre utsträckning än kvinnor tro på att det finns intelligent liv på andra planeter – och att utomjordningar har besökt jorden.

De yngre i undersökningen (16-39 år) tror i mindre utsträckning än äldre att forskningsresultat ofta är köpta av industrin. Rapporten visar också att det är skillnad på inställning mellan vad man röstar partipolitiskt på. Nästan var femte miljöpartistisk sympatisör tror att månlandningen 1969, då Apollo 11 med Neil Armstron och Buzz Aldrin blev först på månen, var en bluff.

MP- och V-anhängarna anser i högre grad än andra att läkemedelsindustrin arbetar för att hålla människor sjuka, i vinstsyfte. Och nästan var femte M-sympatisör tror att chemtrails (kondensstrimmor från flygplan) är något helt annat än vanliga kondensstrimmor.

SD-sympatisörerna tror i högre grad än andra på att utomjordingar besöker jorden, och på att adhd är en påhittad diagnos.

Rättelse 2015-10-29 18:00
I en tidigare version av texten uppgavs fel uppgift om unga människors benägenhet att tro att forskningsresultat är köpta av industrin.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.